Ctěnický masopust

Sever
Vinoř
31.01.2016 - 10:00

Bujará oslava masopustu v Zámeckém areálu Ctěnice spojená s oslavou cechu řeznického. O tradiční lidové masopustní veselí se postará Malá česká muzika Jiřího Pospíšila. Chybět nebudou koblížky ani horký mošt a medovina. Originální českou zabíjačku přichystá a své speciality nabídne pražské řeznictví Hudera a syn.

Od 10:00 Masopustní dílna pro děti, výstavní sál Špejchar
Příprava a výroba tradičních masopustních masek. Masopustní rej maškar doprovázený muzikou a tradičními lidovými tanci.

V rámci masopustu vystoupí: Malá česká muzika Jiřího Pospíšila
14.00–14.40 hod., sál Kočárovna
15.00–15.40 hod., sál Kočárovna
Kapelu založil roku 1960 hudební skladatel a dirigent Jaroslav Krček jako malou muziku Souboru písní a tanců Josefa Vycpálka. Od roku 1967 byla součástí tanečního souboru Chorea bohemica až do roku 1985, kdy se osamostatnila pod vedením vynikajícího zpěváka a folkloristy Jiřího Pospíšila. V současnosti ji řídí primáška Růžena Sršňová.
V aktivně provozovaném repertoáru je dnes kolem tří set českých i moravských písní a tanců, na jejichž úpravách se významně podílejí členové muziky Růžena Sršňová, Jakub Sršeň a Jan Vrkoč. Stále však jsou oblíbené úpravy Jiřího Pospíšila, Jaroslava Krčka i Josefa Krčka, které v repertoáru Malé české muziky Jiřího Pospíšila tvoří opravdový „zlatý poklad“.
V posledních letech muzika vydala dvě CD v produkci agentury Weber a klarinetisty Čestmíra Preclíka, zvukové režii Radka Horáka a hudební režii Josefa Krčka ‒ „Má panenko starodávná“ a vánoční „Jak jsi krásné, neviňátko“. Na obou CD soustředila nejlepší plody své úspěšné koncertní činnosti.

Vstup zdarma.

POINT (14.591349 50.152089)