Nenechte se zaskočit zimním počasím. Dejte do auta pár věcí, které se mohou hodit

Jste dobře připraveni na zimu, než vyjedete? Není to jen o přezutí pneumatik. Pár obyčejných věcí v autě vám zimu ulehčí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také vás zaskočil první sníh a mráz na cestě nebo ještě před domem na ulici? Nejeden řidič si teprve v tenhle moment vzpomene, kde má škrabku na sníh, tápe, zda má v ostřikovačích nemrznoucí směs nebo jestli ho nezradí baterie při startu. To už bývá ale většinou pozdě. Pojďte si připomenout, co vše se hodí v zimě do vašeho vozu.

Jestli nechcete zažít po ránu pořádný šok, podívejte se, zda máte vše potřebné, aby vaše jízda byla klidnější. Může se stát, že vyjedete za deště a vrátíte se se zasněženou střechou. Kalendářně je sice podzim, ale počasím už někdy zima. Nenechte se zaskočit.

Přezujte pneumatiky

Pokud jste tak neučinili, přezujte pneumatiky. V období od 1. listopadu do 31. března zákon ukládá povinnost mít na motorovém vozidle obuté zimní pneumatiky. To platí v případech, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Pozor na fakt, že existuje dopravní značka, která vás upozorňuje na to, že do úseku můžete vjet pouze pouze se zimním obutím, a to bez ohledu na datum a konkrétní povětrnostní podmínky. "U vozidel do 3,5 t (osobní auta, dodávky) musí být pneumatiky na všech kolech a hloubka nejméně 4 mm. Výjimka je jen nouzový dojezd s rezervou," upozornuje Petr Habenicht, mluvčí policie.

Nezapomeňte dolít nemrznoucí chladicí směs do motoru nebo ji nechte zkontrolovat. Přibalte pro jistotu startovací kabely, ošetřete gumové zárubně dveří silikonem. Než začnete čistit skla, nastartujte motor. První kilometry nevytáčejte motor do vysokých otáček, ať se pořádně prohřeje.

Připravte celé auto na zimu

Řadě problémů můžeme předejít tím, že vůz řádně připravíme na zimu. Netýká se to jen pneumatik. Vedle kontroly a případné výměny provozních kapalin za zimní, změření kapacity akumulátoru a zkontrolování stěračů, se hodí řada dalších věcí.

Nezachrání vás před nějakým karambolem, ale rozhodně ulehčí cestu třeba do zaměstnání. Do kapsy se hodí rozmrazovač zámků a samozřejmostí je škrabka a smetáček. Přeci jen odhrnovat sníh holýma rukama není nic příjemného.

Pořádně očistěte skla

Vyjet autem a mít výhled jen skrze průzor odškrabaného sněhu nebo námrazy se nevyplácí. Zrovna tak je nebezpečné vyrazit do provozu se sněhovou čepicí na střeše. Kdo tak učinil a pak musel prudce zabrzdit, ví své. Ze střechy se sníh utrhne a převalí se přes přední sklo a nevidíte vůbec nic. Když se auto po jízdě vyhřeje, může se i kus sněhu jen tak uvolnit a na okamžik omezí výhled.

K nebezpečné situaci, kdy ztratíte na chvilku přehled o provozu, to stačí. Ani prašan na vašem autě není nic příjemného, a tím spíše pro řidiče za vámi. Proud vzduchu ho najednou zvedne a má ho řidič jedoucí za vámi nečekaně na skle. Kvůli znečištění a orosení oken zevnitř se určitě šikne nějaká sepraná utěrka či speciální hadřík.

Přibalte rukavice i náhradní svetr

Nezapomeňte si do auta přibalit i rukavice. Hodí se při čištění skel a sněhu a také pro případ nehody. Z tohoto důvodu je dobré vozit s sebou i nějaké teplé oblečení, náhradní svetr či bundu. Nikdy nevíte, kdy se ocitnete u nějaké nehody a budete někde dlouhou dobu čekat. Někdy se určitě hodí i lopatka a třeba kus starého koberce. Nikdy nevíte, kdy uvíznete ve sněhové návěji.

Klíčová slova: