Změna povinného ručení: Kdy je ta nejlepší doba a na co všechno máte právo?

Víte, kdy je nejvhodnější doba na změnu povinného ručení?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Při výběru povinného ručení u většiny řidičů rozhoduje nejnižší cena. Je to hlavně proto, že jde o pojištění, které si lidé nepořizují dobrovolně, na což jsou Češi velmi citliví. I tady samozřejmě platí, že je třeba dávat velký pozor na to, za co vlastně platíte. Co dělat, když chcete ušetřit a přitom vybrat správně?

V posledních letech pojišťovny povinné ručení zdražovaly po menších částkách, roční navýšení není tolik výrazné, ale v horizontu několika let začne být znatelné. Chcete-li ušetřit, vyplatí se nechat si cenu pojištění vozu přepočítat každý rok. Podívejte se na tipy, kdy a jak změnit povinné ručení vašeho vozidla.

Ohlídejte si výročí smlouvy

Nejvíce peněz platí lidé se zastaralými smlouvami. Je to podobné jako se smlouvami u dodavatelů energií – nevýhodné staré smlouvy leží lidem v šuplících dlouhá léta beze změny. Největším problémem je, že řidiči často ani nevědí, kdy a jak mohou smlouvu vypovědět. Pojišťovnu lze měnit klasicky jednou za rok, povinné ručení se ve většině případů sjednává na dobu neurčitou a po roce se automaticky prodlouží.

Každá pojišťovna má ze zákona povinnost informovat klienta o všech změnách. Například o změně výše pojistného musí být zákazník informován minimálně 2 měsíce před splatností starého pojistného období. Pokud dojde ke zdražení vašeho povinného ručení, můžete smlouvu ukončit do jednoho měsíce od chvíle, kdy vám pojišťovna tuto skutečnost oznámila. Výjimku v tomto případě tvoří změny v systému bonus/malus, protože nejsou považovány za legitimní důvod pro vypovězení smlouvy.

Řidiči se také málo zajímají o aktuální cenově výhodné nabídky, přitom srovnání cen nabízí většina pojišťoven zdarma. "Obecně platí, že se vyplatí nechat si povinné ručení přepočítat každý rok. Pojišťovny pravidelně mění sazby, proto povinné ručení, které loni bylo drahé, může být za rok cenově nejvýhodnější. Srovnání jednotlivých pojišťoven navíc většina makléřů nabízí zdarma," vysvětluje Martin Šetek.

Problém je, že lidé často nemají své smlouvy dostatečně prostudované a období pro výpověď propásnou. "Ideálním obdobím pro ukončení smlouvy je roční výročí smlouvy. Termín výročí motoristé naleznou na své zelené kartě. Aby byla smlouva opravdu řádně ukončena, je potřeba dodat výpověď pojišťovně nejpozději šest týdnů před tímto výročím," tvrdí Šetek, spoluzakladatel projektu iPov bot, která umožňuje sjednat povinné ručení pomocí aplikace Facebook Messenger. Nestačí však mít v termínu podací razítko z pošty, výpověď musí být tou dobou již doručena pojišťovně.

Mění pojišťovna podmínky? Změňte ji

Rovněž je důležité mít na paměti, že povinné ručení musí mít majitel vozu sjednané neustále. "Proto je potřeba pečlivě naplánovat plynulý přechod od jedné pojišťovny ke druhé tak, aby na sebe data konce staré smlouvy a platnosti smlouvy nové navazovala a nevznikla mezi nimi například čtrnáctidenní propast," upozorňuje Martin Šetek. Před odchodem ze staré pojišťovny musí řidič též vrátit nebo znehodnotit zelenou kartu. Ve svém vlastním zájmu by měl dále požádat i o zaslání potvrzení o bezeškodném průběhu.

V případě, že oznámíte pojistnou událost, ale nejste spokojení s tím, jak vaše pojišťovna celou situaci řešila, máte právo smlouvu vypovědět. Takováto výpověď je opět vázána lhůtou, smlouvu musíte vypovědět nejpozději do 3 měsíců od doby, kdy jste pojistnou událost oznámili. Pravidlo je však oboustranné, a tak počítejte s tím, že pokud máte za sebou několikátou nehodu, může se stát, že pojišťovna vypoví smlouvu vám.

Nespokojenost je také důvod

Další možnou šanci, kdy vypovědět pojistnou smlouvu k povinnému ručení, máte v prvních dvou měsících nově uzavřeného pojištění. V tomto případě ani nejste povinni udávat důvod svého rozhodnutí. Nezapomínejte však na to, že každá výpověď musí být podána písemně.

Na ukončení pojistné smlouvy máte právo rovněž v případě krádeže nebo při změně vlastníka vozu. Pojišťovny občas narazí na motoristy, kteří se snaží nevýhodnou smlouvu ukončit fiktivním prodejem nebo dokonce smyšlenou krádeží. Takové jednání je ale nezákonné a pojišťovny jej mohou docela snadno odhalit. Proto raději k získání výhodného povinného ručení využijte některou z výše zmíněných legálních cest.

Jakou máte cenu? Pět faktorů, které ovlivní vaše životní pojištění. Čtěte zde.