Jako v Kocourkově: ČKD vzala zpět insolvenční návrh, který na sebe podala

Jaká je budoucnost podniku?
 

Strojírenská a slévárenská společnost ČKD Kutná Hora vzala zpět insolvenční návrh, který na sebe začátkem září podala. Chce, aby soud insolvenční řízení zastavil. Podle nového představenstva je předčasné tvrdit, že firma je v úpadku, a měla by být znovu posouzena situace, v níž se nachází.

Insolvenční návrh podalo minulé vedení. "Za účelem objektivního posouzení situace hodlá nový management dlužníka nechat vypracovat výkaz stavu či vývoje likvidity," stojí v návrhu zveřejněném v insolvenčním rejstříku, pod nímž jsou podepsáni noví členové představenstva Pavel Krenk, Karel Krenk a Martin Špetla.

Podnik se 400 zaměstnanci se podle něj dostal do problémů kvůli snížení poptávky po jeho výrobcích na světovém trhu a poklesu zakázek a objemu výroby. ČKD Kutná Hora v minulosti ovládal ukrajinský miliardář Konstantin Ževago. Nový předseda představenstva Pavel Krenk již dříve řekl, že podnik má nového vlastníka z Nizozemska. Podle prohlášení firmy v obchodním rejstříku je nyní jediným akcionářem ČKD Kutná Hora společnost Hollandsche IRS B.V. se sídlem v Rotterdamu.

Dluží stovky milionů

Nový management poukazuje mimo jiné na to, že podnik má pro své provozy v Kutné Hoře a Chrudimi zajištěny zakázky na další tři až čtyři měsíce. Podle Krenka ČKD Kutná Hora sice dluží věřitelům téměř 350 milionů korun, proti tomu je ale 400 milionů pohledávek. Insolvenční návrh navíc nebyl podle nového vedení správně podepsán a nebylo věrohodně doloženo, že jeho podání projednalo představenstvo.

Výroba v ČKD Kutná Hora byla v polovině září zastavena a nyní se postupně obnovuje. Důvodem byla změna ve vedení společnosti, podle personálního ředitele Jiřího Skývy nebylo možné na předchozí fungování kontinuálně navázat.

Klíčová slova: