Jak si založit vlastní e-shop?

Nemáte peníze na pronájem prostor? E-shop může být i na webu!
 

Uvažujete, že si založíte svůj vlastní e-shop, a nevíte, jak na to? Tápete mezi nabídkami na trhu a nechcete utratit majland? Pojďme se podívat, jak si založit e-shop zdarma, a co nejlevněji zajistit jeho chod.

Každý živnostník, který by si rád založil svůj e-shop, kde by nabízel svoje výrobky nebo zboží, hledí při výběru hlavně na cenu. To je na začátku pochopitelné, pakliže nemá dostatečné prostředky pro zajištění velkého gigantu. Pro založení e-shopu už dnes stačí několik málo kliků, na jejichž konci začne váš e-shop existovat.

Z variant, které jsou zcela zdarma, si můžete vybrat systémy pro e-shop, které jsou open source, takže jsou na internetu volně ke stažení a nemusíte za ně nic platit. Stačí jenom vědět, jak je nainstalovat na váš hosting a můžete se pustit do správy e-shopu. Je však dobré si důkladně rozmyslet, který systém pro e-shop použijete a seznámit se s jeho prostředím.

Podle čeho se rozhodnout?

Open source systémů pro e-shopy existuje několik. Vybrat si můžete například mezi Prestashop, Joomla, OpenCart, Virtuemart, osCommerce a dalšími. Takový systém je potřeba stáhnout z internetu a nainstalovat jej na váš hosting a následně propojit s doménou. To je věc, kterou nezvládne každý začátečník, doporučuji tedy prostudovat si podrobné návody, anebo se obrátit na zkušenějšího programátora.

Založení e-shopu nikdy nebylo jednodušší

Každý takový systém má dvě základní části. První částí je administrační prostředí, kde naleznete záložky jako Katalog, Produkty, Dodavatelé, Faktury, Zákazníci, Sklad a podobně. V tomto administračním rozmezí budete pracovat naprostou většinu času, a je tedy vhodné se s ním předem seznámit a ujistit se, že vám po všech stránkách vyhovuje. Druhou částí je samotná podoba e-shopu, kterou naleznete po napsání jeho domény. To je vaše podoba e-shopu tak, jak ji vidí zákazníci. Pro každý open source systém jsou k dispozici šablony ke stažení, po jejichž začlenění získáte vzhled, který šablona obsahuje.

Podívejte se na stránky jednotlivých open source systémů pro e-shop a přihlaste se do jejich demo verze. Každý systém obvykle má dvě demo verze, přičemž jedna je ukázkou administračního rozhraní a druhá demo verze je ukázkou podoby e-shopu spolu se základní šablonou. Můžete se tak seznámit s jednotlivými systémy bez instalace a v klidu se rozhodnout.

Máme vybráno. A co teď?

Pokud jste důkladně zvážili všechna pro a proti systému, který jste vybrali, včetně takových věcí, jako je správa skladu, dodavatelů a faktur, ale také možnosti vzhledu šablony, bude potřeba systém nainstalovat. V tomto bodě byste již měli mít koupený vlastní český hosting, kam si můžete open source systém dát. Nedoporučuji instalovat jej jenom na zkoušku na hosting zdarma, od toho slouží demo verze a většinou se navíc u řady hostingů zdarma nedostanete k databázím, z nichž potřebujete znát údaje v případě, že budete systém nadále používat, či přesouvat.

I na optimalizaci shopu potřebujete programátora

Nejlepší je tedy už mít koupený hosting a naostro na něj instalovat zvolenou verzi systému. Pokud jste pokročilí, přihlaste se na svůj hosting přes FTP, zde nakopírujte stažené soubory na hosting a poté v rozhraní internetového prohlížeče (na adrese domény hostingu) proveďte instalaci. Pokud se na to necítíte, anebo nechcete e-shop hned provozovat naostro, můžete si to vyzkoušet například v programu XAMPP, pomocí kterého si systém upravíte ke svým potřebám na lokálním disku (nebude tedy veřejně vidět). Pokud v podobných pojmech tápete, doporučuji obrátit se na programátora.

Jak na optimalizaci e-shopu?

Instalací problémy spojené s vaším e-shopem nekončí. Přestože máte v rukou systém, který je zcela zdarma, musíte být buď programátorem, nebo jej mít k ruce, abyste byli schopni systém rozjet k vaší spokojenosti. Ačkoliv se možná poperete s administračním rozhraním, tak například optimalizace vzhledu šablony, nebo začlenění přídavných modulů a pluginů do stránky leckdy není práce pro laika. Tedy je vhodné se připravit na menší investici, která však rozhodně nebude dražší, než kdybyste platili již připravený hosting každý měsíc. Jinak řečeno - práce, kterou pro vás programátor na počátku provede, bude už jen vaše a definitivní. Údržbu zvládnete většinou sami, protože systémy pro e-shop jsou uživatelsky přívětivé. Přesto je dobré mít programátora k ruce, když se něco pokazí.

Hurá, máme vlastní e-shop!

Po veškerých překážkách máte svůj vlastní e-shop a ani do nestálo moc peněz. Teď již platíte jenom hosting a doménu jednou ročně, takže vaše náklady do budoucna jsou minimální. A k tomu máte skvěle fungující systém. Místo, kde budete uskutečňovat svoje obchody. Můžete vesele přidávat produkty, starat se o své zákazníky a využívat marketingové strategie. S vlastním internetovým obchodem je vydělávání sice stále náročnou, ale zato svobodnou prací.