Návrat padlého krále: ČSSD vsadila na loajalitu vůči prezidentovi, Hamáček se pokusí znovu odrazit ode dna

Duo, které povede stranu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Volební sjezd ČSSD v Hradci Králové by měl být dalším pokusem o znovunastartování nejtradičnější levicové strany v českém politickém spektru. Zda se to povedlo, ukáže až budoucnost, ale už teď je jasné, že stranu do evropských voleb povede Jan Hamáček s novými místopředsedy. Jedna posila byla však vskutku překvapivá a pro ČSSD může hrát zásadní roli. O kom je řeč? 

/KOMENTÁŘ/ Pro mnohé je nevýrazný, ale mnozí mu nemohou upřít jeho diplomatický talent. Jan Hamáček sice nedisponuje charismatem vůdce jako jeho koaliční partner Andrej Babiš, avšak vedle Bohuslava Sobotky je i nynější nově zvolený předseda hollywoodská hvězda.

Dna se dotýkající největší levicová strana vsadila v následujících dvou letech na muže, který tak trochu vyčkával ve stínu moci. Pomůže jí právě on vzhůru? 

Pozor odrážíme se! Znovu? 

Byl to právě Jan Hamáček, který velmi nadhodnoceně komentoval neuvěřitelný propadák ČSSD v posledních komunálních volbách. Po celé zemi tehdy za čtyři roky vládnutí přišla o 1 881 obecních zastupitelů, což předseda okomentoval slovy: "Nejedná se o žádnou katastrofu. Pro mě je to signál, že se sociální demokracie odrazila ode dna." 

Aktuální sjezd ČSSD však ukázal, že jeho slova nemusela být tak daleko od pravdy. Tehdy si vysloužil posměch veřejnosti a mnohým politikům nahrál na smeč. Pro takového Miloše Zemana to byla pochoutka, která nemohla uniknout jeho hladové touze po rádoby vtipných bonmotech.

Médiím tehdy sdělil: "Viděli jste někdy film s nápisem Myš, která řvala? Mně ho vždycky připomíná pražská organizace sociální demokracie, protože je nejslabší, jak dokázaly i tyto komunální volby, ale přitom nejvíce řve. Diktuje si, kdo má být ministrem."  

Sociální demokraté jako součást vlády ale opravdu spoludiktovala, kdo bude jakým ministrem. Díky tomu jsme svědky, jak v politickém vesmíru létají nové “hvězdy”, které získávají oblibu u veřejnosti. Konkrétně se jedná o ministra zahraničí Tomáše Petříčka a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Není tak vůbec překvapivé, že právě oni dva se dostali do užšího vedení strany. To však není ten hlavní impuls, který může ČSSD opravdu pomoci. 

Návrat ztraceného syna

Rozvrácený vztah ČSSD a Miloše Zemana lze přirovnat k telenovele plné zrady, pomsty a podlých intrik. Současná hlava státu nezapomněla vedoucím špičkám strany jejich zradu při volbě prezidenta v roce 2003, a tak spřádala plán pomsty, který se do puntíku naplnil. 

Rozklad na všech frontách zdědil předseda Jan Hamáček a jako bonus útěchy se k němu přibalil i sám prezident Miloš Zeman. Ten pravděpodobně vykopal válečnou sekeru a jako ztracený syn či dokonce král se vrátil, aby sociální demokracii požehnal k volbám do evropského parlamentu. Svůj hlas totiž odevzdá právě této straně, kde politicky vyrostl a navěky se zapsal do dějin české politiky. 

Tento okrajový výstup prezidenta republiky však nesmí zapadnout. Jedná se o velmi zajímavý vývoj vztahu, který léta zažíval destruktivní krizi, z které Zeman rostl a sociální demokracie klesala. Teď se situace stabilizovala. Jan Hamáček získal mandát na další dva roky a s mocnou posilou v zádech loajálně přijímá sympatie od prezidenta republiky. 

Po sjezdu ČSSD je tak doopravdy možné, že jsme svědky odrazu ode dna. Jak na takovou situaci zareaguje Andrej Babiš? Hlasy pro sociální demokracii mohou znamenat úbytek pro hnutí ANO. Je soudržnost nového vedení ČSSD jen beznadějný pokus o změnu, či opravdu nový začátek?

Klíčová slova: