Expert: Neslavme zvýšení daní. Systém úhrad je nefunkční relikt provizoria 90. let a musí skončit

Lékaři se prý budou spíše starat o zdravé pacienty, aby se vůbec uživili
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Navýšení úhrad o dalších 29 miliard není žádná zásluha ministerstva, ale dodatečné zdanění pracujících občanů - kdo jiný zdravotní daň platí? Podniky ji zaměstnancům strhávají ze mzdy, za důchodce a studenty platí stát, ovšem opět z daní pracujících. V přepočtu odvede každý včetně kojenců o 3 000 korun víc, a protože pojistné odvádí jen menší část populace, zaměstnaný živitel rodiny odvede skoro o deset tisíc více. Co za to dostaneme?

/KOMENTÁŘ/ Úhradová vyhláška zachovává neférové úhradové mechanismy. V rozporu s vládními sliby ani napřesrok peníze „nepůjdou za pacientem“, naopak zůstává zachován systém úhradových limitací nebezpečných pro pacienty.

Stejně tak zůstává zachována historická reference, tedy předloni chudí poskytovatelé dostanou i napřesrok zaplaceno méně. To dopadne zejména na poskytovatele v regionech, samozřejmě tedy i na jejich pacienty, kteří budou narážet na odmítání péče, čekací doby či horší přístup k moderní nákladné léčbě.

Budou pečovat o zdravé pacienty

Praktičtí lékaři budou i nadále převážně hrazeni kapitací, tedy „za kartu v kartotéce“, nikoliv za péči o pacienta. Ti, kteří přesto budou o pacienty řádně pečovat, koordinovat jejich léčbu, vykonávat návštěvní službu či sloužit pohotovosti, si oproti kolegům, kteří tak nečiní, opět podstatně nepomůžou.

Ambulantní specialisté budou limitováni „průměrem na unikátního pojištěnce“, což je bude motivovat k péči o pacienty zdravé, kdežto zdravotně postižení či nemocní senioři si lékaře budou hledat stěží. A u nemocnic zůstane zachován absurdní systém nerovných paušálních plateb, kdy za tutéž péči zaplatí pojišťovny výrazně odlišné peníze, nadto v určitý moment dosáhnou limitu, tedy budou motivovány ke „stop-stavům“, odmítání pacientů, zatajování moderní péče a odkládání léčby.

Tento systém je absurdní

Systém úhradových vyhlášek je absurdní. Nedostatky jich samých navíc dál pokřivují netransparentními dodatky, podle kterých pojišťovny jednou lékaři přidají, druhému ne a třetímu nezaplatí ani to, co řádně pro pacienty odpracoval. Úhradové vyhlášky jsou nefunkční relikt provizoria 90. let a je nutné je zrušit a nahradit.

Ministerstvo toho bohužel není schopno, nezbývá proto než vyčkat, až Ústavní soud posoudí stížnost 46 senátorů. Ve zdravotnictví nad to příští rok rozdělí 130 miliard korun lidé ve vedení zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, kteří byli dle konstatování Ústavního soudu z minulého roku zvoleni v rozporu s ústavou a kteří nesou nulovou odpovědnost vůči občanům. I to už mělo ministerstvo zdravotnictví vyřešit, a to do 30. 9. I zde však selhalo.

- Ondřej Dostál
spoluautor ústavní stížnosti a expert na zdravotnické právo
 -