Účet za energie už vás strašit nemusí. Poradíme vám, jak ušetřit

Úsporným používání elektrických spotřebičů ušetříte spoustu peněz
Zobrazit fotogalerii (3)
 

S financemi tu více, tu méně rozumně nakládá každý. Zvýšení platu či mzdy v zaměstnání potěší, zdražování potravin, energií a všeho ostatního nutného k životu už tolik ne. Vyjít s těmi penězi, jež má člověk měsíčně k dispozici, je kolikrát velké umění. A ještě větší úspěch je dokonce i něco ušetřit. Každému se to nepodaří tak, aby byl maximálně spokojený. Přitom existují způsoby, které dovedou peníze uspořit.

Dodavatele plynu nebo elektřiny vybírejte pečlivě

Tuzemská zima je náročná na spotřebu energií za vytápění, což se každým rokem projevuje na faktuře od dodavatele plynu či elektřiny. Chcete-li ušetřit, je nutné věnovat chvíli času jejich správné volbě. K tomuto účelu vám poslouží různé internetové srovnávače jednotlivých dodavatelů, kteří na našem trhu nabízejí své služby. Díky tomu lze ušetřit řádově několik set až tisíc korun.

Pozor je třeba si dávat hlavně na to, jaký typ smlouvy se současným dodavatelem máte. Tu na dobu neurčitou můžete kdykoliv vypovědět, zatímco u smlouvy na dobu určitou je nutné zjistit, do jakého data jste vázáni povinností u současného dodavatele zůstat a jaká je délka lhůty pro podání "Oznámení o ukončení smlouvy", jímž dojde k ukončení smluvního vztahu.

Rady a tipy na úsporu energie
Nechcete-li platit tolik svých financí za spotřebu energie, měli byste doma dodržovat několik pravidel, jež vám s úsporou pomohou:

  • v interiéru nastavit optimální teplotu a zbytečně nepřetápět
  • regulovat topná zařízení v domě a v bytě
  • nenechat teplo unikat zdmi
  • dobře odvzdušnit radiátory
  • větrat bez zbytečné ztráty tepla
  • používat úsporné LED žárovky
  • nenechávat elektroniku v režimu stand-by
  • využívat nižšího tarifu elektřiny pro ohřev vody nebo praní prádla
  • nenechávat nabíječku v zásuvce bez připojeného mobilu či tabletu.

I správné praní prádla je umění

Víte, že díky praní prádla na nízkou teplotou vám v peněžence zůstane více peněz? Nezapomínejte, že i na kvalitě pracího prášku záleží. Není třeba jím plýtvat, ale dávkovat vždy přesně dle doporučení výrobce. Ale znáte to asi sami ze své praxe - hlavně ženy mají ve zvyku přidat ještě trošku prášku do pračky navíc.

Přitom to není nutné, kromě toho prací prostředky zbytečně zatěžují životní prostředí. Běžné oblečení opravdu stačí vyprat při teplotě 40 °C. Dáte-li do pračky ložní prádlo, zkuste ho předtím na noc namočit do sody na namáčení - zbavíte ho největší špíny a pak není nutné používat energeticky náročnou předpírku v pračce a prát prádlo při nejvyšší možné teplotě.

Samozřejmě je pak stěžejní volit také dostatečně úsporné modely. Například pračka Samsung WW60J4210LW1ZE s energetickou třídou A+++ je pro tyto účely velmi vhodná.
 

Zbavte se staré neúsporné chladničky
Pokud doma používáte chladničku starou více než 10 let, je jisté, že i vaše spotřeba elektrické energie je podstatně vyšší, než kdybyste si koupili chladničku moderní. Ta je totiž dokonce o 45 % úspornější oproti starším modelům.

Určitě se při nákupu nové chladničky orientujte dle energetických štítků a vybírejte tu, jež patří alespoň do energetické třídy A++. Nezapomínejte, že chladnička by neměla stát u zdroje tepla – například u radiátoru, nesvědčí jí ani místo v rohu místnosti.

Šetřete i umýváním nádobí
I při používání myčky můžete v domácnosti ušetřit. Měli byste ji totiž zapínat v době, až kdy ji máte zcela naplněnou nádobím. Používejte automatické programy, které zkracují čas mytí, čímž nejsou tolik náročné na elektřinu. Nemáte-li hodně špinavé nádobí, využijte program na 50 °C. A vhodné je také pravidelně čistit filtr myčky.