Zelenina z balkonu: I v paneláku lze úspěšně zahradničit

Na balkoně lze kromě květin pěstovat také zeleninu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

To, že bydlíte v panelovém domě s balkonem, ještě neznamená, že byste se nemohli pustit do pěstování vlastní zeleniny. Ovoce v podobě peckovin vám na balkoně asi sotva vyroste, ale sklidit úrodu rajčat, okurek, paprik, jahod nebo dokonce i cibulky by se vám podařit mohlo. Chce to pouze vědět, jak na to, a pustit se do práce.

 

Ještě dříve, než zasadíte první užitkovou rostlinu, je třeba si promyslet, jestli se jí u vás na balkoně vůbec bude dařit. Když je totiž jeho prostor orientovaný na sever, je lépe volit takové plodiny, kterým nevadí stín. Na druhou stranu jižně orientovaný balkon bude vyhovovat zelenině milující sluneční paprsky v hojné míře.

Základem je vhodná nádoba

Aby se vaší zelenině na balkoně dařilo, je třeba vhodně vybrat květináč nebo truhlík, v nichž ji budete pěstovat. Výběr je v současné době poměrně rozmanitý - jednobarevné plastové, kameninové, z pálené hlíny, dřevěné soudky nebo samozavlažovací truhlíky.

Vždy je nutné dbát na to, aby voda z nádoby měla kudy odtékat a nedocházelo k uhnívání kořenů zeleniny. Zajímavě vypadají různé závěsné nádoby, zavěšené police, kaskádové květináče, které se hodí i na minibalkon.

Bez kvalitního substrátu se neobejdete

Pro pěstování zeleniny na balkoně si vyberte zahradnický substrát, jenž dokáže zadržet poměrně velké množství vody, je vzdušný a propustný s dostatkem organických látek. Aby měla zelenina dostatek živin po celou dobu růstu, doplňte substrát hnojivem - nabízí se hlavně kravský nebo koňský hnůj s rohovinou.

Vše je k dostání v hobby marketech nebo na internetu, kde je nákup podstatně pohodlnější. S přihnojováním tekutými hnojivy určenými na zeleninu začneme obvykle až po čtyřech týdnech po výsadbě a vzhledem k tomu, že vypěstovaná zelenina je určena k přímé konzumaci, dávkujeme hnojivo velmi opatrně. Doporučujeme se také dopředu vybavit kvalitními pracovními rukavicemi, které vám usnadní práci při setí, sázení i hnojení rostlin.

Vhodné odrůdy zeleniny na balkon:

rajčata: Micro Cherry, Heartbreaker Vita F1, Primabell, Evita, Primagold

okurky: Ministars F1, Bimbostar F1

papriky: Lubega, Mini Yellow, Redskin F1, Pinokkio, Yoshi

Jak zvolit správnou kombinaci?

Pro pěstování zeleniny v truhlících na balkoně vybírejte ty druhy plodin, jež mají nízký vzrůst. To platí jak pro rajčata, tak i pro papriky, stejně jako pro balkonový kopr. Možná to netušíte, ale s úspěchem na balkoně vypěstujete také hrášek nebo zelené fazolky, ředkvičky nebo drobnou mrkev karotku.

Většinu zmíněných plodin lze pěstovat v jednom truhlíku, pouze rajčata vyžadují mít prostor sama pro sebe. Je to dané hlavně tím, že jsou vůči ostatním rostlinám dost agresivní, a proto s nimi těžko vydrží. Kromě toho rajčata potřebují dostatek vody a je vhodné je mít raději v samozavlažovací truhlíku.