Radost i starost na několik let. Co je nutné si promyslet, než si pořídíte domácího mazlíčka?

Pes, to je starost i radost. Důležité je vše si předem promyslet
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když chcete, aby se vaše rodina rozrostla o dalšího člena, často je před vás postavená otázka. Pes, nebo kočka? Někdo se rozhoduje podle sympatií, někdo podle charakteru zvířete. V první řadě je důležité, jestli vy sami dobře víte, zda jste na čtyřnohého společníka správně připraveni. 

Zvířátko není jenom doplněk a roztomilá živá hračka. Když se rozhodujete, abyste vyplnili samotu svých dní, myslete na to, že domácí mazlíček vyžaduje hodně času a pozornosti. Ať už jde o psa, nebo kočku, vždy počítejte s dlouhým seznamem povinností. 

Radost i starost na několik let

Domácí mazlíček je v první řadě velká starost. Když se rozhodujete vybrat nového čtyřnohého člena rodiny, je důležité si být zcela jistý, že víte, co děláte. Pokud k rozhodnutí přistupujete nezodpovědně, je jedno, jestli nakonec budete mít pejska, nebo kočičku. Domácí zvíře, to je závazek na několik let dopředu a když důkladně nezhodnotíte všechna pro a proti, budete trpět vy i zvířátko. Nový člen domácnosti jsou i nové finanční závazky, časové omezení a tlak na perfektní výchovu. Pokud rádi cestujete, musíte si uvědomit, že kočku i psa nemůžete nechat doma jen tak čekat...

Neustálá pozornost

Pokud nejste vyhraněný pejskař nebo fanoušek koček, musíte zhodnotit velké množství vlastností zvířete, které vám budou nejvíce vyhovovat. 

Pozor! Vždy záleží, jaké plemeno si vybíráte. Pokud žijete v panelovém bytě a vaší nejoblíbenější aktivitou je koukání na televizi, přizpůsobte výběr plemena svému charakteru a životnímu stylu. 

Pes, to je neustálá touha po pozornosti. Určitě můžete najít klidnější a samotářská plemena, ale z podstaty je pes závislý na svém pánovi. Stejně tak umí svého pána chránit. Psí plemeno je z podstaty věrné a přátelské. Zásadní je otázka výchovy.

Pes, to jsou hodiny času procházek a výcviku. Pes je ideální pro energické typy osobnosti. Máte rádi dlouhé procházky? Jezdíte často na výlety do přírody? Sportujete? Velký počet psích plemen je pro podobné typy aktivit ideálním společníkem. 

Život na vlastní pěst

Když si vyberete kočku, počítejte s tím, že do domu přijde ztělesněná nezávislost. Stejně jako u psa je důležité vědět, zda se kočka hodí do vašeho životního stylu. Nepočítejte, že zažijete mnoho společných chvil plných aktivity a sportovního vyžití.

Kočka, to je hlavně svět sám pro sebe. Jistě najde i čas se pomazlit a občas si s vámi bude hrát, ale nikdy nebude dělat to, co nechce. Tvrdohlavost a nezávislost jsou hlavními charakteristickými rysy. S tím hrozí nebezpečí, že vám může nadobro utéct nebo se ztratit. Kočičí výlety má prostě v základním rejstříku instinktů. 

Nemyslete si, že kočka nevyžaduje dostatečnou a pravidelnou péči. Její nezávislost není všehoschopná. Spoléhat se na to, že si uloví myš na poli, prostě nelze. Kočce musíte zařídit tzv. píseček jako toaletu, kde vykonává pravidelnou potřebu.

Velmi často ho musíte měnit a pokud tak neučiníte, jistě to brzy na vlastní nos poznáte. Stejně tak počítejte s tím, že kočka potřebuje obrušovat svoje drápky. Jestli se chcete vyhnout nepříjemným ztrátám na majetku (podrápaný kožený gauč, roztrhané záclony), musíte si pořídit speciální škrabadlo pro kočky.

Pes, nebo kočka?

Nejdůležitější předpoklad dobrého výběru je seznam vašich priorit. Musíte si hlavně uvědomit, co od nového člena rodiny vyžadujete. Stejně tak je dobré najít souznění vašich charakterů. S notnou dávkou nadsázky si bude samotářský bručoun rozumět o mnoho lépe s nezávislou kočkou než s hyperaktivním psem. Naopak aktivní sportovec bude jen težko přemlouvat schoulenou kočku či  kotě na procházku do parku.

Ať už kočka, nebo pes, hlavní je, jestli jste si jisti, že budete mít čas a touhu se o domácího mazlíčka dobře starat.