Krásné podzimní bydlení. Vyhnat splín z domu je jednoduché a rychlé

Barevné podzimní dekorace zútulní byt i zahradu
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Léto sice již odešlo, ale chladnější období roku pro změnu nabízí možnost proměnit dům, byt nebo alespoň okenní parapety doslova v podzimní království. Že je podzim smutným ročním obdobím? Kdo to tvrdí? 

Mnozí lidé považují podzim za pochmurnou část roku, kdy se léto s jeho štědrostí, dlouhými dny a vysokými teplotami musí vzdát své vlády a žezlo předat chladu, dešti a mlhám. Ani takové počasí ale nebrání přírodě, aby se vybarvila do tisíců červenohnědých odstínů, které tu a tam doplní žlutá nebo oranžová. Proč tedy nepřizpůsobit tomuto trendu i svoje domovy? 

Truhlíky domů i na zahradu

Nejjednodušší možností, která většinou není ani příliš drahá, jsou samozřejmě nejrůznější podzimní truhlíky nebo květináče - tedy přenosné nádoby, ozdobené vhodnými rostlinami, které je možné přemisťovat a po likvidaci výzdoby nezaberou příliš místa. Jaké rostliny a dekorace ale vybrat, aby nám dělaly radost co nejdéle, ideálně až do doby, kdy se rozhodneme pro výzdobu v již ryze vánočním stylu? 

Vřes nabízí mnoho barev

První a správnou volbou bývá vřes. Drobně kvetoucí rostlina vydrží v truhlíku jak venku, tak ale i doba, kde je však nutné dbát na správnou zálivku. Trhovci nabízejí nepřeberné množství barevných variant vřesu. Je ale dobré dát si pozor, abychom nepořídili vřes uměle přibarvovaný.

Takové rostliny jsou mnohem méně životaschopné a často brzy schnou. K dostání jsou také nekvetoucí vřesy, které se za dobrou péči odmění změnou barvy ze zelené na výrazně rudou a pěstitel tak může pozorovat proměnu svého truhlíku. 

Zlaté, červené i fialové - astry 

Podzimní truhlíky mohou krásně doplnit astry - další běžně dostupné rostliny - které nabízejí větší, řekněme klasické květy. Lze je bez problémů zkombinovat s již zmiňovaným vřesem a snesou i venkovní pobyt, nízké teploty je příliš neohrozí. Je ale logické, že silnější mráz již nesnesou. Také astry jsou k dostání v mnoha barevných variacích, od zlatě hnědé přes červené až k sytě fialovým odstínům. Záleží tak jen na nás, k jakému barevnému ladění své podzimní výzdoby se přikloníme. 

Břečťan připomene zelené léto

Jestliže se rozhodneme zachovat si ještě alespoň chvíli zdání léta a zelené přírody, nic nebrání podpoření tohoto příní výsadbou stálezeleného břečťanu, a to buď v jednobarevné čistě zelené nebo i panašované (tedy zeleno-bílé) variantě. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která se snese prakticky se všemi ostatními vysazovanými  truhlíkovými druhy. Proč to tedy nezkusit? 

Zeleninu do truhlíku? 

V posledních letech je velmi rozšířeným a oblíbeným doplňkem podzimních truhlíků také okrasné zelí. Stejně jako ostatní zmiňované rostliny, i zelí snese jak vnitřní, tak i venkovní prostředí. V chladnějších dnech dokonce, stejně jako nekvetoucí vřes, nabízí svému pěstiteli překvapení v podobě výrazné barevné proměny.

Truhlíky se tak mohou při správné volbě rostlin svému majiteli doslova měnit před očima a tím asi nikoho nezklamou. Stejně jako okrasné zelí je možné využít také papriku roční, která se za dobrou péči odmění změnou barvy svých přibližně třícentimetrových plodů ze žluté přes oranžovou až k sytě červené.

Barev není nikdy dost

Některé rostliny se v průběhu mnoha desetiletí “zkompromitovaly” jejich častým užíváním pro hřbitovní výzdobu. Po dlouhodu dobu se této pověsti nemohly zbavit ani chryzantémy nebo astry, ale ty již nyní běžně vídáme i za okny nebo v zahradních truhlících. Stejně tak se k běžnému využití vrací veselé a doslova zvídavě vyhlížející macešky, jejichž barevnost může dodat příjemný ráz každé podzimní dekoraci.

Nejen živé rostliny

Pokud chceme již osázený truhlík ještě dozdobit, určitě se hodí další přírodní materiály, které běžně najdeme v lese, ale i podél silnice nebo v parku ve městě (tady ale pozor - je možné, že například i šípkový keř je součástí koncepce parku a utržení větvičky by mohli městští strážníci “ohodnotit” pokutou). Využít lze tedy právě krásně rudý šípek, barevné listy například javoru, ale i dalších stromů, velmi dekorativně působí i jeřabiny nebo zkrátka suché větvičky a samozřejmě i malé okrasné dýně. Stále to nestačí?

Potom je možné přidat jutový obal, mašli nabo vytvořit obal na celý truhlík z nasbíraných klacíků. Taková výroba sice bude vyžadovat poměrně dost času, na druhou stranu ale zabaví jak svého tvůrce, tak třeba i děti. Pro ty bude představovat jak zábavu při hledání vhodného materiálu, tak podpoří fantazii, zručnost a při zapojení celé rodiny se takové chvíle mohou stát nedocenitelnými pro společný život. Ještě se zdá, že je podzim smutné období?

Klíčová slova: