Návod, jak si zařídit ekologickou domácnost

Kromě vody byste se měli zaměřit i na šetření energií
  |  Komerční sdělení

I vy si už déle pohráváte s myšlenkou, že byste si rádi zřídili ekologickou domácnost, ale nevíte, jak začít? Nebojte se. Vězte, že už právě díky této myšlence jste udělali svůj úplně první krok. Jen díky správné motivaci totiž změníte svůj zažitý životní styl a začnete žít ekologickým způsobem života.

Ekologie v domácnosti

Než se dopracujeme k praktickým radám, řekněme si na úvod pár věcí o ekologii. Co pro vás vlastně ekologie znamená? Ekologický životní styl je postaven na snaze vyvinout co nejnižší zátěž na naši planetu, resp. životní prostředí, v každodenním životě.

Zahrnout sem samozřejmě můžeme úplně všechno od oblečení, kosmetiky, drogerie, ale i energií, nákupu potravin či třídění odpadků. Ekologii zkrátka jednoduše můžete aplikovat do každodenního života při zcela běžných činnostech, jako je vaření, úklid či sprchování. Pokud hledáte správný klíč, odpověď je prostá. Vsaďte na minimalismus. A jak takový minimalismus v praxi vypadá?

V zásadě jde o velmi jednoduchou věc. Klíčem je kupovat jen to, co skutečně potřebujete a také využijete. Znamená to také neplýtvat energiemi, tedy neutrácet zbytečně vodu, nekupovat zboží zabalené v plastových obalech a také prát či čistit v přípravcích, které víme, že neublíží životnímu prostředí a živočichům, které v něm žijí.

Kde začít?

Voda
Než se dopracujeme k praktickým radám, řekněme si na úvod pár věcí o ekologii. Co pro vás vlastně ekologie znamená? Přestože jste ještě na začátku a určitě si kladete řadu otázek, vězte, že není nic jednoduššího. Začít můžete například vodou. Přestože na Slovensku disponujeme obrovskou zásobou podzemních vod, nic není věčné a nikde není napsáno, že se to o pár let nemůže změnit. Začít však můžete již dnes, dokonce právě teď. Vždyť nakonec v mnoha zemích se právě pitná voda váží zlatem, tak proč jí zbytečně plýtvat.

Stačí tak málo. Stačí, když jí přestanete plýtvat při mytí nádobí, úklidu či sprchování. Jak na to?

  • Klasickou sprchovou hlavici nahraďte úspornou. Byli byste překvapeni, kolik díky tomuto na první pohled nevinnému kroku ušetříte. Změny by měly nastat i v samotném sprchování. Jeho délka by měla trvat maximálně 4 minuty.
  • Vodu byste měli v pauzách, mezitím, jak si šamponujete vlasy, myjete si zuby, holíte se atd., zastavovat.
  • I vás doma trápí kapající baterie? Tak šup-šup ji vyměnit. To samé samozřejmě platí i o neustále tekoucí toaletě.
  • Pokud jste zvyklí nádobí mýt ručně, a to i přesto, že máte doma myčku nádobí, tak na to rychle zapomeňte, myčka je totiž mnohem více šetrnější. V případě, že myčku nemáte, pokuste se nádobí mýt v napuštěném dřezu a pod tekoucí vodou ho jen opláchněte.

Při mytí ještě chvilku zůstaneme. Myčku vždy zapínejte až tehdy, když je naplněna. Samozřejmě to samé platí i o pračce či sušičce.

  • Vodu dokážete ušetřit i v případě, že bydlíte v rodinném domě, zakupte si sběrné nádoby, do kterých budete sbírat dešťovou vodu a využívat ji například na zalévání květin.

Energie

Kromě vody byste se měli zaměřit i na šetření energií. Samozřejmě je nám jasné, že ji ze života nemůžeme zcela odstranit, můžeme ji však alespoň trošku šetřit. Udělat tak můžete například takto:

  • Pořiďte si doma LED žárovky, které nejen že jsou úsporné, navíc v sobě neobsahují ani rtuť či olovo
  • Při koupi spotřebičů se orientujte na ty, které mají energetickou třídu A +, A ++ nebo A +++
  • Chladničku a ani mrazničku nikdy neukládejte v blízkosti tepelných zdrojů
  • Na myčce zvolte ECO režim
  • Do rychlovarné konvice dejte vždy ohřát jen tolik vody, kolik spotřebujete
  • Jednorázové tužkové baterky vyměňte za ty, které můžete opět dobít

Snažte se nepřetápět prostory, není to totiž ani zdravé a už vůbec ne úsporné

Nakupujte méně věcí v obalech

Třídění odpadu by mělo být alfou omegou pro každou domácnost. Kromě klasického třídění byste se měli naučit i další věc. A sice nosit domů co nejméně odpadu. Známe to asi všichni, už po rutinním nákupu si domů vždy přineseme tuny plastových sáčků a obalů, které skončí rovnou v popelnici. Pojďme se spolu podívat na to, jak eliminovat a třídit odpad.

  • Na nákupy si s sebou vždy vezměte i vlastní plátěné sáčky, které můžete opakovaně využívat nejen na ovoce a zeleninu, ale například i na pečivo
  • Snažte se nakupovat větší balení, které vám vydrží déle. Ušetříte tak nejen další návštěvu obchodu, ale i materiál
  • Snažte se vždy nakupovat potraviny buď s žádným nebo jen minimálním obalem. V případě, že taková možnost není, vsaďte na ty papírové, případně skleněné obaly
  • Do svého repertoáru můžete také zařadit obchody, které nabízejí bezobalové produkty nebo ty ekologické.
  • Zároveň také můžete vsadit například na produkty, které produkují méně odpadu. Skvělým příkladem je například vysavač bez sáčků. Vsadit také můžete na látkové utěrky místo těch papírových

Náš tip: Začít žít ekologicky nebo také bio není vůbec náročné, abyste však necítili hned, že se nějakým způsobem omezujete, začít můžete klidně i postupně, krok po krůčku. Vsadit můžete například na kvalitní čisticí prostředky, kterých spotřebujete méně, a tím ušetříte nejen svoji peněženku, ale i naši planetu. Ještě ideálnější volbou jsou přitom například značka Almawin, kterou si můžete zakoupit i v online drogerii myaustria.cz. Taková Almawin bio aviváž rozhodne stojí za zkoušku.

Odpad
Třídění odpadu by mělo být alfou omegou pro každou domácnost. Právě díky separování totiž oddělíte opětovně použitelné materiály od ostatních odpadků, a tím zredukujete množství odpadu. Pojďme se podívat na to, která barva kontejneru slouží na který tip odpadu.

  • Žlutý kontejner: plasty
  • Modrý kontejner: papír a kartonové krabice
  • Zelený kontejner: sklo
  • Červený kontejner: Hliník a kov
  • Šedý kontejner: elektroodpad a baterie
  • Hnědý kontejner: bioodpad