Vánoční hvězda není rostlinou jen na jedno použití. Při dobré péči vám vydrží roky

Vánoční hvězda se stal díky svému atraktivnímu vzhledu symbolem Vánoc
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Její typické červeno-zelené zbarvení působí velmi slavnostně, a proto se pryšec nádherný zvaný vánoční hvězda stal tradiční součástí vánoční výzdoby v domácnosti. Její pořízení není nákladné a umí potěšit svými květy po dlouhou dobu. Hodně lidí ji však po Vánocích vyhazuje, ačkoliv při dobré péči je možné tuto rostlinu pěstovat po celý rok. Jak na to?

Euphorbia pulcherrima zní latinský název oblíbené živé dekorace vánočního domova. Původně rostla v Mexiku a dalších státech ve Střední Americe. Doma v květináči si ji většinou pořídíme, je několik centimetrů vysokou rostlinou. Má-li dobré pěstební podmínky, dorůstá pryšec nádherný až do výšky 0,6 až 4 metry.

Určitě je škoda se ho hned po Vánocích zbavit, protože vhodnou péčí nám vydrží do příštích Vánoc nebo i déle. Květy vánoční hvězdy jsou ve skutečnosti hodně malé. To, co za květy obvykle považujeme, tedy ony výrazné a krásné listy v barvě červené, růžové, oranžové či bílé, jsou ve skutečnosti listeny, z nichž teprve květy vyrůstají.

Vánoční symboliku pryšce nádherného objevili františkáni

Historie vzniku tradice považovat pryšce nádherného za typicky vánoční rostlinu, sahá až do 17. století do Mexika, kde ho do vánočních oslav zařazovali františkáni – tvar listů jim připomínal betlémskou hvězdu a červená barva zase byla symbolem krve Krista, který zemřel na kříži. Ale o největší komercializace se postaral až německý emigrant Albert Ecke, který přišel do USA na počátku 20. století.

Rostlinu pryšec si velmi oblíbil a prodával ji v pouličním stánku. Jeho syn pak zdokonalil techniku roubování, díky kterému v květináči vyrůstají bohatě větvené rostliny, které dobře vypadají a komerčně jsou dobře prodejné. Pokud necháte pryšec růst volně, vezme na sebe ne příliš vábnou podobu plevele. Nejvíce vánoční hvězdu proslavil až Ecke ze třetí generace této rodiny, využil síly reklamy v médiích a vytvořil tak spojení Vánoc a vánoční hvězdy.

Pozor si dejte už při nákupu vánoční hvězdy

Jak jsme již uvedli, vánoční hvězda původně pochází z teplého Mexika. Z toho vyplývá, že naše chladné podnebí v zimě nesnáší právě nejlépe. Na to je třeba dbát, když si ji nesete z obchodu domů – určitě by měl být květináč s rostlinou zabalený v papíře, aby ji ochránil před nepříjemnou zimou. Jinak se vám může stát, že po příchodu domů do tepla zažije pryšec nádherný teplotní šok, shodí listy a máte po kráse i vánoční výzdobě slavnostního stolu.

Rostlinu zalévejte s mírou

V interiéru bychom měli pryšec nádherný umístit na světlé místo, avšak bez přímých slunečních paprsků. Nedaří se mu ani v v průvanu nebo v blízkosti radiátorů, ideální teplota je mezi 20 až 26 stupňů Celsia. Rostlinu vždy zaléváme odstátou vodou tak, aby v misce voda nikdy nestála. Zemina by neměla být přemokřená.

Při přelití nebo přeschnutí substrátu pryšec reaguje shazováním listů. A když občas orosíme rozprašovačem listy, vánoční hvězda se vám poděkuje. Jednou za 14 dní pryšec pohnojíme hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny do doby, než odkvete.

Respektujte vegetační klid rostliny

Je velká škoda, že spousta lidí vánoční hvězdu po Vánocích vyhodí. Jistě, nelíbí se jim, že rostlina koncem ledna shazuje listy, a co doma s takovou olysalou květinou. Přitom lze pryšec nádherný pěstovat roky. V únoru pryšec zažívá svůj vegetační klid, který bychom měli využít k tomu, že ho přesuneme do chladnější místnosti a pokračujeme v pravidelné zálivce.

Na jaře pak zkrátíme výhony. Zde je třeba být na pozoru, protože z ran začne prýštit jedovaté bílé mléko. Je proto vhodné si opláchnout ruce. V létě pryšec pravidelně zaléváme a hnojíme. Máme-li tu možnost, umístíme ho venku na zahradě do stinného místa.

Jak docílit toho, aby vánoční hvězda opět kvetla

Přinutit pryšec nádherný k opětovnému nasazení květů vyžaduje speciální péči. Rostlina totiž potřebuje být alespoň 12 hodin ve tmě. Se zatmíváním proto začneme už v září. Vyrobíme si kornout z černého papíru tak velký, aby skryl celou rostlinu i s květináčem, a dopřejeme jí půl dne tmy. Odvděčit by se nám vánoční hvězda měla nasazením květů s barevnými listeny právě v období Vánoc.