Hledá se LeaDr., mladý člověk se zájmem o místní dění

Soutěž s prvky reality show pro mladé dospěláky
 

Hledá se LeaDr. je soutěž, kterou připravuje Člověk v tísni pro mladé lidi mezi 18 až 25 lety. Chce jim ukázat důležitost místní politiky.

Soutěž s prvkem reality show

Člověk v tísni hledá mladé lidi (18-25 let), kteří si uvědomují, že jsou také zodpovědní za místo, ve kterém žijí. Jedná se o soutěž Hledá se LeaDr. s prvky reality show, která má cíl ukázat, že dost věcí kolem sebe můžou lépe ovlivnit jako místní zastupitelé.

Účastníci absolvují sérii workshopů, následně budou vymýšlet projekt na zlepšení života ve své obci. Komu se projekt podaří obhájit nejlépe, zvítězí. Samozřejmě musí také projít přes vyřazovací kola soutěže. Soutěžící se účastní různých stáží, setkají se s mladými politiky
a budou motivováni k tomu, aby se pokusili prosadit v místních zastupitelstvech.

 

Angažovaní, ale bez představ být v politice

Podle Karla Strachoty, ředitele vzdělávacího programu Jeden svět na školách, je místní politika klíčová. Setkává se s angažovanými mladými lidmi, kteří umějí zrealizovat nápady, ale nedokáží si představit, že by se stali politiky. Ambicí projektu Hledá se LeaDr. je toto změnit. „Česká společnost nové, vzdělané, sebevědomé a idealistické politiky potřebuje,“ říká.

„Mladí lidé mají ohromný potenciál napomáhat pozitivním změnám, a to nejen v budoucnosti, ale i právě teď,“ uvádí Jan Husák, člen představenstva České rady dětí a mládeže a koordinátor Národní pracovní skupiny pro strukturovaný dialog s mládeží."

Do soutěže se můžou hlásit lidé mezi 18 – 25 lety do konce roku na stránce kdojiny.cz/leadr.
V lednu odstartují regionální konkurzy. Porota na nich vybere 25 účastníků, bude posuzovat různé aspekty, od všeobecného přehledu po schopnost obhájit vlastní názor.
Ti, kteří postoupí, se zúčastní workshopů, které budou kombinované ještě se soutěžním pořadem s prvky reality show. V pěti kolech budou plnit různé úkoly, v každém porota jednoho z nich vyřadí. O vítězi rozhodne veřejnost pomocí hlasování, poslední dva finalisté se totiž utkají ve veřejné debatě.
Klíčová slova: