Tipy na vánoční dárky: Jakými tituly nadchnete milovníky detektivek nebo dobrého humoru?

Podle čeho vznikal seriál Hra o trůny? Podívejte se na další fotografie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Není jednoduché orientovat se v knižní produkci. Dobré knihy stojí vedle průměrných a podprůměrných, a tak se může stát, že vám ujede ruka a pod stromeček někomu nadělíte nemilé překvapení v podobě nečitelné slátaniny. Proto jsme pro vás připravili vánoční speciál, v němž vám dáme několik tipů na knihy, které můžete s klidným srdcem koupit jako vánoční dárek

V prvním díle se zaměříme na knihy, které potěší ty, kdo se u četby chtějí především bavit. V dalším díle vám poskytneme tipy na knihy pro děti a v díle posledním přijdou tipy pro náročné čtenáře.

Jozef Karika: Trhlina

Tento mysteriózní příběh získal na Slovensku v roce 2016 ocenění Kniha roku v kategorii čtenářů. V letošním roce vyšel titul v Česku v překladu Josefa Popieloka. Román odehrávající se v malém slovenském pohoří je vystavěn na podloží hororového žánru, ale na své si přijdou i čtenáři hledající v knize příslovečný přesah. Především je ale Trhlina napsaná sugestivně, věrohodně a děsivě tak, až se leckomu bude příčit číst knihu v noci.

Martina Formanová: Povídky na tělo

Spisovatelku a scenáristku Martinu Formanovou zná mnoho z nás předně jako manželku režiséra Miloše Formana. A to je škoda. Protože Martina Formanová je velmi obratná spisovatelka. Což dokazuje i její nejnovější kniha, soubor šestnácti krátkých povídek, jež jsou postaveny na silné psychologizaci a minimalistickém, přesto však chytlavém příběhu.

C. D. Payne: Z hovna bič

Nakladatelství Jota vydalo další román proslulého humoristy C. D. Paynea. Toho znají čtenáři po celém světě především jako autora ságy Mládí v hajzlu. Svérázný, trochu obhroublý humor, postava mladého (pseudo)intelektuála a bláznivé příběhové peripetie zajistily Payneovi světový věhlas. A Payne své čtenáře nezklamal ani dalšími knihami. Ať už se jednalo o Holubí mambo, což je příběh partičky holubů, které několik aktivistů osvobodí proti jejich vůli z pokusného střediska, nebo příběh svéhlavé školačky Brandy s názvem Brenda Veliká. Nový román amerického humoristy slibuje postavu outsidera, jenž je stejně jako Nick Twisp z Mládí v hajzlu celoživotně provázen stigmatem svého nelibozvučného jména (jmenuje se Daniel Richard Nixon). Možná i díky jménu je v osmatřiceti letech osamělý, nezaměstnaný, a nadto alkoholik. Už tento krátký nástin napovídá, že kniha Z hovna bič je dobrá volba pro všechny, kterým nevadí krapet toho neotřelého humoru.

Pavel Mandys (ed.): Praha noir

Čtrnáct předních českých autorů dostalo za úkol napsat noirovou povídku. Výsledek jejich snažení shrnuje titul, jenž je zaštítěn jménem editora a literárního kritika Pavla Mandyse, Praha noir. Jména jako Petra Soukupová, Kateřina Tučková, Petr Stančík, Petr Šabach či Miloš Urban sice napovídají, že se nejedná o zcela oddechovou četbu, ale Praha noir dozajista nadchne každého fanouška dobrých detektivních příběhů. Díky povídkám poznáte nejen tvůrčí styly předních českých autorů, ale také naše hlavní město. Každý z autorů totiž musel svou povídku zasadit do určité části Prahy, přičemž žádná část nemohla být dějištěm dvou povídek. Skvělá volba pod stromeček.

G. R. R. Martin: Píseň ledu a ohně 1: Hra o trůny

Nakonec doporučujeme jednu knihu, která se v žánru fantasy už stala klasikou. První díl monumentální ságy a opusu magnum Goerge R. R. Martina Píseň ledu a ohně Hra o trůny vychází v novém překladu Michaly Markové, který je čtenářsky vstřícnější, a tedy přístupnější. Pokud vaši blízcí, kteří mají v oblibě fantasy, ještě toto nečetli, rozhodně jim touto osmisetstránkovou bichlí uděláte radost.