Nejsložitější oprava v historii ČR. Otevírá se Národní muzeum

Národní muzeum ve staronovém hávu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Uplynula dlouhá doba od chvíle, kdy se Národní muzeum na Václavském náměstí v Praze uzavřelo veřejnosti. Zítra se po 7 letech otevře, alespoň částečně. Nejsložitější oprava v historii ČR stála kolem 1,8 miliard korun a to není zdaleka u konce.

100 let od založení Československa si žádá symbolickou tečku. Když k tomu připojíme, že tehdy Vlastenecké muzeum v Čechách slaví 200 let od svého založení, nenabízí se lepší spojení než otevření Národního muzea přesně na den vyhlášení samostatné republiky. Práce na významné památce České republiky však není zdaleka u konce, i když z dálky už září novotou.

Nejnáročnější rekonstrukce

Budova se před sedmi lety nacházela v katastrofálním stavu, takže plánovaná rekonstrukce se dotkla opravdu každého detailu. Samotné práce se výrazně opozdily. Původně bylo v plánu ukončit kompletní rekonstrukci dne 28. října 2018, ale postupně se ukázalo, že je to zcela nemožné.

V první řadě se musely veškeré exponáty muzea pečlivě evidovat a přestěhovat. Dalším důvodem zdržení byla složitá byrokracie. Dva roky se pracovalo na způsobu a výše financování nákladného projektu a následně se obálkovou metodou hledal zhotovitel generální rekonstrukce. Celý proces byl u konce v roce 2015 a až tehdy se mohli dělníci a restaurátoři pustit do práce, která nebyla vůbec jednoduchá. Pečlivě obnovená podoba z roku 1891 znamenala opravu každého okna a dveří jedné z nejvýznamnějších budov, která byla roku 1962 vyhlášena za národní kulturní památku.

Změna je život

Monumentální novorenesanční stavba byla dlouhá léta ve velmi špatném stavu. Budova tak dnes není jenom oprášenou minulostí, ale získává i novou tvář. Z praktického hlediska vzniklo 12 nových výtahů a protipožární zabezpečení. Až 30 % budovy se otevřelo návštěvníkům na úkor prostorů, které dříve sloužily administrativě a archivaci.

Mezi historickou a sousední budovou bývalého Národního shromáždění vznikl tunel a pamatuje se také na výstavbu nové kavárny, dětského koutku a obchodu se suvenýry. K připomenutí stojí také nově zrenovovaný prostor kolem historické budovy, který by měl být oproti minulým letům vůči chodcům přátelštější. V budově je nově neuvěřitelných 1 300 metrů nových kabelů a práce na několika místech muzea stále probíhají. Velká část se odhalí příští rok, ale kompletně bude rekonstrukce realizována do dvou let.

Velryba do dvou let

28. října se tak otevře jenom část hlavní budovy, která návštěvníky láká na dvě výstavy pod názvem Česko-Slovenská / Slovensko-česká výstava a Výstava 2x100. října. K vidění budou unikátní materiály, které jsou spjaté s naší historií, ať už jde o originály Pittsburské nebo Mnichovské dohody. Poutavý příběh naší historie doplní druhá výstava, která návštěvníkům nabídne to nejvýznamnější, co Národní muzeum za dob svojí existence opatruje a uchovává. Těšit se můžete na exponáty doslova z trezoru, protože budou mít svoji výstavní premiéru. Úzký výběr z více než 20 milionů předmětů se zredukoval na 200 exponátů. Instituce Národního muzea totiž tento rok slaví 200 let svojí existence. Stálá expozice včetně populární kostry velryby se veřejnosti otevřou v následujících dvou letech.

Kde domov můj? Česká hymna vznikla tam, kde je dnes obchodní centrum. Více čtěte zde.