Do starého železa nepatří! Tito muzikanti vládnou hudbě už padesát let. Kde se to v nich bere?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Jsou považováni za žijící legendy. Aby ne, když jim je už dost přes sedmdesát, přesto inspirují další a další generace. Tvůrčích sil mají na rozdávání. A jen těžko si při pohledu na ně nepoložíme otázku: Kde se to v nich sakra bere? O kom je vlastně řeč?

Bob Dylan

Když v roce 2016 získal Nobelovu cenu za literaturu, Leonard Cohen prohlásil, že ocenění má podobný význam, jako kdybyste Mount Everestu dali medaili za to, že je nejvyšší hora na světě. O tom, že Bob Dylan je jedním z nejvýznamnějších (ne-li nejvýznamnější) hudebníků dvacátého století, snad ani nelze pochybovat. Už jako dvacetiletý mladík se stal jedním z nejvlivnějších umělců své doby, Patti Smith ve své vzpomínkové knize píše o tom, jak se kdesi téměř hýbal vzduch, když se proslýchalo, že by měl Dylan dorazit. Se slávou se však Dylan vypořádával stěží. Během své kariéry vystřídal několik hudebních stylů a do všech vtrhnul jako uragán. Před několika měsíci se tehdy pětasedmdesátiletý hudebník vydal v rámci svého "nekonečného turné" do Brna. Přestože, jak už to tak u Dylana bývá, nebylo možné z jeho zpěvu vyčíst ani to, jakou píseň zrovna zpívá, koncert byl výjimečný. Tak jako všechny, na kterých se Dylan ukáže.

Rolling Stones

Zatímco Dylan se po většinu času držel při vystoupení mikrofonu, Mick Jagger při koncertě Stounů v pražských Letňanech začátkem července naběhal asi tolik, co naběhají fotbalisté za jeden až dva zápasy. Elán, který z Jaggera, stejně jako z dalších členů kapely, čiší, je skutečně neuvěřitelný. Je-li nějaký symbol, který je známý globálně, je to patrně vyplazený červený jazyk. Podle toho, s jakým zaujetím sledovalo šedesát tisícovek fanoušků strhující show kapely Rolling Stones, se dá soudit, že kapela nemá v plánu to jen tak zabalit.

Neil Young

Redaktor vlivného hudebního magazínu Rolling Stone prohlásil, že pokud se někdo vyrovná Bobu Dylanovi, je to Neil Young, když hraje na kytaru. V roce 2016 projel Neil Young, jemuž je dnes dvaasedmdesát let, Evropu a kdo některý z jeho koncertů navštívil, nemohl v žádném případě litovat. Téměř tříhodinové show byly strhující. Neil Young se rozhodl, že hlavním tahákem své tour udělá zpola zapomenutý song Love and Only Love z roku 1990. A povedlo se mu to. Píseň hrál spolu s mladou kapelou Promise of the Real mnohdy téměř půl hodiny. Vedle skvělých koncertů je Neil Young velmi plodný i v nahrávacím studiu. Momentálně jede v tempu co rok, to nové studiové album. Do toho píše knihy, stará se o svůj archiv a vystupuje… doufejme, že v některém z nadcházejících roků zavítá znovu do Evropy. A třeba i do České republiky, kde byl „kmotr grunge“ zatím pouze jednou.

John Cale

Velšský hudebník a velmi schopný multiinstrumentalista se ani na stará kolena nevzdal své vášně v experimentování. Člen vlivné kapely The Velvet Underground se kvůli svému zájmu údajně dostal do křížku s Lou Reedem, frontmanem velvetů, jenž neměl pro zálibu Calea v kdejakých syntetizátorech a podobných vymoženostech pochopení. Cale nicméně už nějakou dobu brázdí hudební vody po vlastní ose a díky svému renomé už si nějaký ten rok může dělat, co chce. O kvalitách jeho hudby se mohli naposledy přesvědčit návštěvníci pražského festivalu Metronome, kde byl John Cale jedním z hlavních taháků.