Kouzelník Žito: Dlouhá nuda s "neherci" v hlavních rolích, kterou zazdily i trapné muzikálové pokusy

 

Měla to být pohádka, která po delší době zase zaujme a pohladí po duši. Alespoň tak byla prezentována Štědrovečerní zábava s názvem Kouzelník Žito. Skutečnost však byla jiná. Česká televize bohužel odvysílala jednu z mnoha nudných selanek, která až na výjimky ničím nezaujala.

Jestli jste během Štědrého večera nezapínali televizi a třeba seděli déle pod stromečkem, můžete si gratulovat. Pustit si Kouzelníka Žita s nostalgickou náladou totiž mohlo znamenat, že vás všechno hezké rázem přejde.

Pohádku napsal a natočil Zdeněk Zelenka a jediné, co by se snad dalo hodnotit kladně, by bylo zasazení děje na dvůr Václava IV do Starých pověstí českých. Alespoň tam dle legend Žito prováděl své kejkle, byť rozhodně nebyl dobrým čarodějem, ale spíš zlounem, kterého nakonec podle Aloise Jiráska odnesl satanáš. Ale bohužel i v tomto ohledu pohádka zklame. Kejklíř s pohádkovým vojáčkem má společné jen jméno. A jestli někdo čekal Daniela Landu, také se nedočkal. 

Nekonečné minuty obrovské nudy

Režisér Zelenka vsadil na herce, o jejichž umění by se po sledování 140 minut nudy vážně pochybovat. Anna Kadeřávková má možná hezkou tvářičku, ale jinak nepředvedla nic, čím by se jako pohádková princezna pozitivně zapsala do historie. Je to smutné, ale nezbývá než konstatovat, že zatím nemá na víc, než na roli přeslazené dcerky rodiny Maléřových v seriálu Ulice.

"To je nějaký úchyl? Proboha, kde ho vyhrabali?" ptali se lidé na sociálních sítích, když komentovali Denise Šafaříka coby vojáka, což měla být další zásadní role pohádky. Nemastný neslaný výkon plný přehrávání a prkenných póz ale vlastně zapadl. Kdo by čekal statného chlapa, ze kterého bude sršet charisma a připoutá diváky k obrazovce, byl tedy opět zklamán.

Zelenka, co chcete...

Nejhorší ze všeho však zřejmě byl pokus o hudební produkci. Zelenka si zřejmě neuvědomil, že nestojí před muzikálovými prkny, ale režíruje pohádku. "Namastit k sobě pár akordů, bez ladu a skladu, stokrát někde už slyšených a udělat z toho "to pravé umění" to chce fakt drzost," zní jeden z komentářů na Facebooku.

"Zelenka, co chcete. Paskvil, ale hlavně že se našla role pro Jiřinku. Tenhle režisér je Bohdalovou snad posedlej..." tvrdí další z diskutujících v narážce na fakt, že Zelenka známou herečku obsadil do Nesmrtelné tety, Rumplcimprcampr i dalších svých počinů. Jestli to ale náhodou nebude spíš tím, že podle kuloárních informací má paní Bohdalová s Českou televizí smlouvu, jejíž součástí je i to, že s ní každý rok něco natočí.

Čas se dá trávit lépe

Bohužel ani peklo tentokrát nijak zásadně neoslnilo. Za prvé provedením a jakousi reality show, kterou předváděli Pavel Liška a Tatiana Vilhelmová, když šmírovali lidi na zemi. Bohužel těmto jinak skvělým hercům to dohromady příliš neladilo. A nezachránil to ani výborný Lucifer Bolek Polívka.

Shrnuto a podtrženo, pohádce chybí jakkákoli šťáva. A když po jejím skončení běží nesmrtelná Popelka, srovnávat vlastně vůbec nejde. Kouzelník Žito vás nijak neurazí, to zase ne. V žádném případě však nelze očekávat zážitek, na který budete rádi vzpomínat. Rozhodně si dokážeme představit, jak trávit čas lépe.

 

Klíčová slova: