Vánoční zázrak? Nová pohádka O zakletém králi napravila dojmy z Kouzelníka Žito

O zakletém králi a odvážném Martinovi
Zobrazit fotogalerii (5)
 

S novými pohádkami se roztrhl pytel. Naposledy jsme měli možnost zhlédnout třeba Kouzelníka Žita, což byl jednoduše řečeno průšvih. Včera jsme si však mohli alespoň částečně spravit chuť. Díky pohádce s dlouhým názvem – O zakletém králi a odvážném Martinovi.

Začalo to už před několika týdny. Do kin krátce po sobě zamířily pohádky Když draka bolí hlava a Čertí brko. Zatímco první, v čele s Karlem Gottem, byla hned od začátku naprostým propadákem, Čertí brko vůbec nebylo špatné.

Zdá se, že tento trend pokračuje i v posledních dnech. Nejprve museli diváci přetrpět obskurní podívanou s názvem Kouzelník Žito (pohádce jsme se věnovali v samostatném článku). Včera večer však první program České televize uvedl novou pohádku s názvem O zakletém králi a odvážném Martinovi. A byť v to mnozí předem nejspíš ani nedoufali, film nakonec vůbec nebyl špatný.

Jak strávit Štědrý večer

Na Slovensku byla pohádka, která vznikla v česko-slovenské koprodukci, odvysílaná už během Štědrého večera. V tomto ohledu můžeme Slovákům pouze závidět, protože my jsme v ten samý čas zasedali k již zmíněnému Kouzelníkovi Žitu. Na druhou stranu je toto srovnání, které se nabízí, pro snímek O zakletém králi a odvážném Martinovi příznivé. Předem totiž bylo jasné, že v souboji o lepší novou vánoční pohádku zvítězí.

Za pohádkou O zakletém králi a odvážném Martinovi stojí slovenský režisér Peter Bebjak. Toho mohou diváci znát třeba díky filmu Čára, krimithrilleru z roku 2017. Inspiraci pro "svou" pohádku hledal režisér Bebjak zjevně v dílech naprosto klasických. A to především v Mrazíkovi, jehož stop bylo ve filmu místy až příliš mnoho. Už jen z toho důvodu je nová pohádka svěží. Jelikož to, s čím se diváci v posledních letech setkávají, jako by se až příliš zaseklo v nepodařeném napodobování jiné klasické pohádky – filmu S čerty nejsou žerty.

Sníh a Vánoce, víc není třeba

Bebjak oproti tomu vsadil na sníh, vesnici a vánoční atmosféru. Příběh nijak nepřekvapil. Ani jeho vyústění, v němž dobro podle očekávání zvítězilo nad zlem. Nutno však podotknout, že mezi záplavou pohádek lze jen stěží přijít s nějakou, která by diváka překvapila.

O zakletém králi a odvážném Martinovi není rozhodně přelomové dílo, není ani originální a snad ani příliš nápadité. Na druhou stranu se na pohádku dobře koukalo a to je dneska více než dost. Zvlášť když se ohlédneme na pokusy, s nimiž se nás pokoušeli o Vánocích filmaři oslnit v nedávné době.

Ano, nebýt Kouzelníka Žita, asi by pohádka O zakletém králi a odvážném Martinovi nebyla hodnocena tak příznivě. Chyby má – například nevyvážené herecké výkony, příběh, který na mnoha místech zcela postrádá dynamiku. Ale o Vánocích si u televize diváci chtějí především odpočinout. A nový počin režiséra Petera Bebjaka takové požadavky splňuje. Navíc v době, kdy to vůbec není samozřejmostí.