Nemocnice na kraji města, Přátelé, Hra o trůny: Neslavné konce slavných seriálů

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Včera skončila osmá řada seriálu Hra o trůny. Jeden z nejslavnějších a nejlepších seriálů poslední dekády měl jednu, avšak podstatnou vadu na kráse. A to byla právě osmá řada. Která vyústění či pokračování slavných seriálů se tak docela nepovedla? A co všechno se může s kultovním seriálem udělat?

Nemocnice na kraji města

Nemocnice na kraji města je jeden z nejlepších československých seriálů vůbec. Vznikal v druhé polovině sedmdesátých a na začátku osmdesátých let a pracoval na něm třeba jeden z kultovních českých scenáristů Jaroslav Dietl. Podobně jako mnohé další slavné seriály se i kolem Nemocnice na kraji města vyrojilo množství historek, jež se postupem času takříkajíc zažily. Kdo z nás nikdy neslyšel o tom, jak se tvůrci museli vyrovnat s nenadálou smrtí Karla Högera a jak tato smrt souvisela s Vlastou Fabianovou, jíž bylo oznámeno, že už nebude působit v Národním divadle? Či o tom, že zmíněný Jaroslav Dietl zemřel, když hrál tenis se svou rodinou?

I vzhledem k tomu, že se o Nemocnici na kraji města takto široce hovořilo, zdálo se být pokračování tohoto díla logickým krokem. Bohužel se navazující Nemocnice na kraji města po dvaceti letech i Nemocnice na kraji města – nové osudy zrovna nepovedly a oba seriály se řadí mezi to horší, či dokonce nejhorší, co jsme v televizi mohli sledovat.

Teorie velkého třesku

Další a další série Teorie velkého třesku rozhodně nejsou nepodařené. Nebo alespoň ne tolik, aby se objevila na našem seznamu. Každopádně je zajímavé podívat se na to, jak se v Teorii velkého třesku proměňují postavy. V prvních epizodách jsme totiž sledovali sitcom, v němž se postavy takřka nevyvíjely a neměnily a který by mohl s obdobným humorem pokračovat donekonečna. Pokud divák neviděl jeden díl, nic se nestalo, pokud se začal dívat až od druhé série, nevadilo to.

V pozdějších sériích se však situace změnila. Kdo by si například po první sérii pomyslel, že Sheldon, sociálně neschopný vědec se zálibou v komiksech, bude mít milostný vztah? Z Teorie velkého třesku se zkrátka po čase stal seriál, v němž jsou vztahy na prvním místě. Konvenční vztahy, konvenční pro výstřední fyziky. Těžko říct, co k takovému přetvoření tvůrce motivovalo, každopádně divácky je Teorie velkého třesku jedním z nejúspěšnějších seriálů posledních let.

Joey

Přátelé znal každý, každý je zná a ještě nějaký rok je patrně každý znát bude. Partička z Manhattanu a její dobrodružství stojí v čele možná nejslavnějšího a také nejlepšího sitcomu všech dob. Seriál Přátelé byl ukončen po deseti sériích a dodnes se diskutuje o tom, zda definitivně, nebo zda se ještě nějakého toho pokračování dočkáme. Pokračování jsme se dosud nedočkali, ale dočkáváme se vcelku pravidelně zpráv, dle nichž některý z herců tvrdí, že pokračování možná ještě jednou bude, či naopak nikdy nebude.

Jedno částečné pokračování přitom máme možnost zhlédnout už nějakou dobu. Seriál Joey sleduje jednoho z šestice přátel, italského herce Joeyho Tribbianiho. Ten v seriálu, jenž je po něm pojmenován a čítá dvě série, přijíždí do Los Angeles poté, co se jeho přátelé začali věnovat "dospělému životu". V Los Angeles již žije Joeyho sestra, která se o něj v začátcích trochu stará. Je přitom zajímavé, že Joeyho sestry znali fanoušci Přátel jako temperamentní a černovlasé. Sestra z Joeyho je sice rovněž temperamentní, ale blondýna s prsními implantáty. Malý doklad toho, jak se může jedna a ta samá postava proměnit napříč seriály.