Chudá pražská kultura. Podpory se dočká jenom hrstka

Kultura je v Česku zásadně podceněná
 

Kultura se musí pořádně podporovat. Není to totiž obor, kde je na prvním místě výdělek, ale hlavně zážitek a povznesení ducha či dokonce předat lidem zážitek a myšlenku na celý život. Praha letos rozdělila 1,2 milionu korun. Malou částku si muselo rozebrat hned několik projektů.

Pražský magistrát rozdělí letos na dotacích v kultuře 1,2 milionu korun. Peníze půjdou například na festival propagující českou kulturu v Německu, literární cenu nebo hudební projekty. Podpořena bude také historicky vzdělávací akce pro děti. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projednal magistrátní výbor pro kulturu, cestovní ruch a zahraniční vztahy. Přidělení peněz musí schválit pražští zastupitelé.

Praha-Berlín

Město podpoří například festival Praha-Berlín, který prezentuje německému publiku díla významných autorů v literárně-hudebních představeních a uvede scénicky upravené texty autorů pocházejících z Čech a Moravy, kteří byli deportováni do koncentračních táborů. Město přispěje dotací 120 000 korun. Na účast na mezinárodním festivalu v Chorvatsku dostane 80 000 korun také Tanec Praha.

Po drobných

Padesátitisícovou dotaci dostane Český svaz knihkupců a nakladatelů na uspořádání Ceny Jiřího Ortena pro mladé spisovatele. Na akci Noc literatury pořádanou Českými centry půjde z dotací 100 000 korun. Jde o 14. ročník této akce.

Spolek Bez komunistů bude letos již po páté pořádat kulturně vzdělávací projekt pro děti a mládež, při nichž je bere na vycházky po stopách totalitní historie. Na něj město přispěje 150 000 Kč.

Magistrát rozdělí rovněž dotace na projekty v cestovním ruchu, kde město mezi žadatele rozdělí 2,1 milionu. Peníze dostanou například pořadatelé tradičních svatojánských slavností Navalis. Na slavnosti přispěje město dvěma miliony korun.

Klíčová slova: