Pátá série seriálu Koruna opět v novém obsazení. Kdo bude hrát princeznu Dianu nebo britskou královnu?

Olivia Colmanová jako královna Alžběta II. v seriálu Koruna
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Fanoušci britské televizní série Koruna už se nemohou dočkat dalšího pokračování. Na úspěch 4 již odvysílaných sérií naváže vysílací platmorma Netflix minimálně další řadou a jeden z nejsledovanějších televizních seriálů všech dob se dočká nového obsazení hlavních rolí. Již potřetí. 

Když se po druhé sérii měnila herecká equipa, přijali to diváci s velkou nelibostí. Představitele hlavních rolí ságy o britské královské rodině si totiž od prvního dílu doslova zamilovali. Mladá královna Alžběta II. v podání Claire Foyové byla úchvatná, vtáhla diváky do děje a právě její herecký výkon získal pro seriál tak obrovskou fanouškovskou základnu nejen v celé Evropě.

Princ Philip jí zdatně sekundoval a elegantní Matt Smith dokázal uvěřitelně vykreslit emoce i city, které podle scénáře měl jako manžel královny cítit. Sestra královny, princezna Margaret, zářila v pozici vedlejší ženské role jako nejdražší drahokam z královské šperkovnice, neboť Vanessa Kirbyová odvedla před kamerou neuvěřitelnou práci. 

Vraťte nám Claire

Třetí a čtvrtou řadu chtěli seriáloví nadšenci bojkovat, přáli si vidět původní sestavu i v dílech dalších. To samozřejmě nebylo možné, protože hlavní i vedlejší postavy se potřebovaly posunout v čase, stejně jako děj, popisující další události v nejslavnější rodinné monarchii světa. Už po zveřejnění prvních teaserů se ale obavy o vhodně zvolené postavy rozplynuly.

Producent se do obsazení hereckých rolí trefil opět báječně - Helen Bonham Carterová coby princezna Margaret okouzlila, Tobias Menzies povýšil vnitřní rozpolcenost vévody z Kentu o úroveň výš a nakonec královna Alžběta, coby již zralejší matka 4 dětí, zůstala věrohodnou díky zkušenému výkonu Olivie Colmanové.

Do popředí se samozřejmě dostaly i postavy prince Charlese, jehož křehkost a zarputilost vyjádřil Josh O’Connor, na výsluní vystoupila princezna Diana, jejíž rolí uchvátila Emma Corinová. A bez zmínky nemůže zůstat fenomenální výkon herečky Gillian Andersonové, známé ze série Akta X, v roli britské premiérky Margaret Thatcherové.

První klapka padne v červenci

Největší nedočkavost projevili fanoušci na sérii doposud poslední, neboť koronavirová pandemie způsobila, že mnoho lidí nemůže pracovat a platformy typu Netflix se pro ně staly příjemným společníkem na dlouhé dny, večery i noci.

Ta pátá se začne natáčet v červenci a produkce doufá, že již pominou nyní opět se zpřísňující covidové restrikce na britských ostrovech. Většina interiérových záběrů by měla vzniknout ve studiích na severu Londýna a práce budou probíhat i nadále na základě scénáře tvůrce tohoto epického projektu Petera Morgana. 

Dianu čeká smrt

A kdo se tedy představí v rolích nejdůležitějších? Imelda Stautontonová, známá z role profesorky Dolores Umbridgové z filmů o Harrym Potterovi, se stane královnou Alžbětou II. „Užívala jsem si sledování seriálu od jeho prvního dílu. Byla radost sledovat obě královny, jak úžasně povznesly scénář Petera Morgana. Jsem potěšena, že se mohu stát součástí tohoto kreativního týmu,“ sdělila herečka ke svému angažování. Roli její mladší sestry ztvární Lesley Manvillová. Princ Charles se v již zralém věku promění díky Dominiku Westovi a Elizabeth Debickiovou čeká odehrát moment smrti pricezny z Walesu. A konečně legendární Jonathan Pryce se ujme role prince Philipa. „Jsem potěšen pracovat se společností Netflix znovu. Pracovat po boku Imeldy a Lesley bude jedna radost,“ uvedl ke svému novému hereckému angažmá Pryce. Další herecké obsazení nebylo společností Netflix představeno.

Můžeme se tedy jen domnívat, kolik prostoru dostane například princ Harry, jak se scenárista vypořádá s údajnými milostnými avantýrami princezny Diany a obdobím 90. let minulého století, které bylo pro britskou královskou rodinu velmi turbulentní. Seriál Koruna by měl dle serveru Variety.com skončit šestou řadou.

KAM DÁL: Také se váš předškolák nesmí vrátit mezi kamarády? Proč vláda některé děti diskriminuje?