Jak na ořez ovocných stromů? RADY A TIPY

Červenec je nejlepší čas na řez ovocných stromů
 

Ovocné stromy je dobré prořezat ještě před sklizní, docílíte tak většího množství plodů. Řez nemá pouze odebrat nepotřebné větvičky, ale i udávat stromu tvar. Na konci nezapomeňte ošetřit rány štěpařským voskem.

Nejpříhodnějším měsícem pro letní řez ovocných stromů je bezpochyby červenec. Přečtěte si více o povinnostech zahrádkáře v červenci. Správným řezem ovlivníte úrodu příštího roku. Vrhněte se tedy na prořezávání jabloní, hrušní, třešní, višní, slivoní a dalších jádrovin a peckovin. Prořezávat je možné po sklizni nebo i před ní, důležité je řez provést správně.

Pokud začnete s prořezáváním ještě před sklizní, připraví vám ovocné stromy větší množství plodů. Energii, kterou by vynaložily do růstu zeleně, vloží do výživy ovoce.

Nejprve se zbavte křižujících se větví

Jako první krok je potřeba ořezat větve, které se vzájemně kříží a korunu stromu zahušťují. Poté přichází na řadu větve, od kterých bychom chtěli, aby začaly více plodit. Prodlužující větve by měly být zkráceny na délku maximálně osmi pupenů.

I stromy je potřeba tvarovat, základní větve by neměly růst nad sebou. Přořezávejte tedy plánovaně tak, aby pravidelně vyplňovaly korunu. Základním větvím je dobré pomoci nasměrovat, aby rostly vodorovně. Lépe tak nasazují na plod.

Nevyhýbejte se ani přivazování větví nebo jejich menšímu zatěžování, mladým stromkům to nijak neublíží. Naopak.

Máte rádi nestárnoucí klasiku? Pivoňky provoní vaši zahradu až k sousedům!

Řez provádějte šikmo. Cílem je, aby se časem spojil s větví a byl prakticky neviditelný.

Staré stromy prořezávejte opatrně, lepší je vícekrát ročně a v menší míře.

Po řezu nezapomeňte strom ošetřit

Správný řez je potřeba zakončit i ošetřující kúrou. Poraněná místa stromu potřete štěpařským voskem. Vosk uzavře ránu, řez dříve zacelí a urychlí celkové hojení. Mějte na paměti, že i menší prořez je pro každý strom zásah.