Krve by se nedořezal. A co vy, chodíte na krevní testy?

Chodit na pravidelné krevní testy je důležité
 

Tekutina, která dává život a proudí v našem těle. Přitom jí nevěnujeme velkou pozornost. Je tady řeč o krvi, životně důležité látce. Víte, že byste měli chodit na pravidelné krevní testy, i když jste v pořádku?

Krev je životně důležitou tekutinou, která zajišťuje v našem oběhu přenos různých látek. Krve má každý 4 až 6 litrů, není jí tedy zrovna málo. V krvi se přenáší tělem dýchací plyny jako je kyslík a oxid uhličitý, ale i řada důležitých živin, vitaminů, hormonů a enzymů.

“Krev je velmi složitý systém, jehož fungování jako celku i jednotlivých částí se věnuje specializovaný obor hematologie. Odborníci v hematologických centrech se potom cíleně zaměřují na diagnostiku a léčbu rozličných krevních onemocnění,“ říká prof. MUDr. Petr Cetkovský, Ph.D., MBA, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Nejčastějšími nemocemi v Česku jsou vysoký krevní tlak a bolesti krční a bederní páteře. Vyplývá to z výsledků Evropského výběrového šetření o zdraví. 

 

Krvinky se dělí na červené a bílé, každý z nás ví, že bílé krvinky příspívají k funkci imunitního systému člověka. Součástí krve jsou i krevní destičky, kterým vděčíme za správnou srážlivost krve.

I krev však může onemocnět. Aby krev správně fungovala, je nezbytně nutné mít správné složení krevních elementů. Aby krev netekla ani příliš rychle, což se děje při nedostatku krevních destiček, ale ani příliš pomalu, což se děje v důsledku zvýšení červených krvinek.

 

„Lidé běžně hematologii nenavštěvují, proto je důležité, aby využívali pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře, který pečuje o jejich celostní zdraví a v případě podezření může pacienta předat k nám na oddělení,“ říká prof. MUDr. Cetkovský, Ph.D., MBA.

 

Nárok na pravidelnou prohlídku u praktického lékaře má každý z nás jednou za dva roky. Preventivní prohlídky jsou velmi důležité, jelikouž dávají vašemu lékaři možnost správně a zavčas vyhodnotit stav krve. A jestliže je krev v nerovnováze, pak přistoupit k odpovídající léčbě. Pravidelným prohlídkám byste měli věnovat pozornost o to více, pokud trpíte na zvýšený krevní tlak.

Jak často chodíte na krevní testy?

Jednou ročně
25% (13 hlasů)
Jednou za dva roky
31% (16 hlasů)
Jen když mě na ně pošle doktor
31% (16 hlasů)
Nikdy
13% (7 hlasů)
Celkem hlasů: 52