Kolín chystá opravu Masarykovy ulice. Část bude hotova již letos

Masarykova ulice projde kompletní rekonstrukcí, uzavírku by to ale znamenat nemělo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Kolíně se rozhodně nelení a pokračuje se v nastoleném trendu. Po tom, co se dlouhodobě pracovalo v Ovčárecké ulici, se nyní brzy začne tvořit nová silnice i v rámci Masarykovy ulice. Rekonstrukce se bude týkat celé její délky od křižovatky s Benešovou až po křižovatku s Žižkovou ulicí. Co se v lokalitě bude dělat a jak dlouho práce potrvají?

Město Kolín vyhlásilo už výběrové řízení na dodavatele stavebních prací. Rekonstrukce zabere prakticky celou ulici. Bude se jednat o kompletní výměnu povrchů, včetně zarovnání obrubníků, ale rovněž také předělání tří okružních křižovatek, které byly v minulosti vybudovány tak trochu jako provizorní a bylo jasné, že se jednou o ně bude muset město postarat.

"Celková rekonstrukce jedné z nejvyužívanějších místních komunikací je připravena. Nový povrch, vyrovnání obrub a kompletní rekonovace tří kruhových objezdů výrazně změní "Masaryčku"," optimisticky nastínil místostarosta Michael Kašpar.

Kdy se začne a skončí?

Rekonstruce se v rámci Masarykovy ulice nebude týkat pouze okružní křižovatky u gymnázia. Ta je totiž podle vedení radnice v pořádku a stav se nemusí nijak podporovat rekonstrukcí. Právě křižovatka u gymnázia je takovým návodem na to, jak by měly všechny tři uvedené křižovatky na "Masaryčce" vypadat.

Konkrétní termín začátku a konce stavebních prací v této části města ještě není přesně známý. "Zda začneme již na podzim, nebo kompletně na jaře, záleží na výběrovém řízení a klimatických podmínkách. Nicméně do léta příštího roku bude jako nová," vysvětlil Kašpar.

Hodně se řešil také fakt, zda se díky rekonstrukci navýší i počet parkovacích míst v lokalitě. Momentální stav totiž není zcela dostačující. "Po rekonstrukci povrchů a kruháků by měl být počet míst zhruba stejný, na rozšiřování zde moc možnosti nejsou," podotkl kolínský místostarosta.

K úplné uzavírce v průběhu rekonstrukce nedojde. Komunikace je totiž dost široká na to, aby bylo možné zachovat obousměrný provoz. Bude však nutné na určitou dobu zrušit parkovací stání a donutit řidiče naučit se vyhledávat jiné v přilehlých ulicích.