Princ Philip se stovky nedožil. Jak bude probíhat jeho pohřeb?

Princ Philip, Vévoda z Edinburghu, zemřel ve věku úctyhodných 99 let
 

Ve věku 99 let zemřel po dlouhodobých zdravotních problémech princ Philip, vévoda z Edinburghu. Královna Alžběta II. přišla o svého manžela, se kterým byla ve svazku téměř 74 let. Podle zpráv královské rodiny navždy odešel dnes ráno pokojně na zámku Windsor. Královně tak začíná 8 dní smutku. 

Smrt prince Philipa je pro Velkou Británii a Veličenstvo královnu bolestivou zprávou. Vévoda, jenž žil téměř jedno století, odešel poté, co jeho tělo dlouho bojovalo s infekcí po operaci srdce. Před pár týdny se vrátil z nemocničního lůžka na zámek Windsor, kde měl pravděpodobně v poklidu dožít své poslední dny. 

Buckinghamský palác zároveň oznámil detaily pohřbu. Ten se bude odehrávat v kapli sv. Jiří na zámku Windsor. Jeho tělo bude se vší pravděpodobností uloženo v The Royal Burial Ground. Místo už léta slouží jako soukromé mauzoleum pro členy královské rodiny, a to v blízkosti zámku, kde dnes ráno Princ Philip zemřel. 

Jak ovlivní pohřeb pandemie? 

Britská média očekávají, že pohřeb bude přímým přenosem vysílat televize. Právě Princ Philip byl v minulosti při korunovaci Alžběty II. iniciátorem přítomnosti kamer ve Westminsterském opatství, přičemž média nijak v lásce neměl a často se vyjadřoval na jejich účet velmi ostře. Královské protokoly s úmrtím v rodině počítají, ale lze očekávat, že pečlivě připravené plány pohřbu naruší pandemie koronaviru. 

Celá smuteční akce za prince Philipa se tak pravděpodobně kvůli současným epidemiologickým opatřením nedočká veřejných prvků smutečního obřadu. Za normálních okolností by Londýn přijal tisíce truchlících před Buckinghamským palácem či v blízkosti zámku Windsor. Doposud není jasné, jestli bude umožněno veřejnosti sledovat průvod s ostatky Vévody z Edinburghu alespoň v omezeném počtu. 

 

KAM DÁL: Rudé právo v každé rodině. Propagandistický deník lidé využívali jako obal na svačinu