Doktorka, kterou žaluje prezident Zeman, určila Putinovu diagnózu. Dožije se ruský vládce letošních Vánoc?

Kámoši jak hrom...
  |   glosa

Ruský prezident Vladimir Putin vede dva měsíce krutou válku. Stateční Ukrajinci vzdorují jeho invazním jednotkám, které ještě nedobyly ani jedno velké město. Vítězství je pro ruskou armádu v nedohlednu a šéf je ze situace již velmi nervózní. Zaprvé se blíží významný svátek 9. května, během kterého se světu tradičně chlubí tradiční přehlídkou svého vojenského arzenálu. Za druhé je na Putinovi stále více evidentní zhoršení jeho zdravotního stavu. Co velkého Vladimira trápí? S diagnózou přišla známá doktorka Džamila Stehlíková, která kvůli svým lékařským odhadům čelí žalobě od prezidenta Miloše Zemana. 

Slavná ruská armáda měla mít během tří dnů od prvního ataku 24. února pod kontrolou hlavní město Ukrajiny. Následovat mělo definitivní obsazení Doněcké a Luhanské oblasti a postupné dobývání dalšího území. Přičemž se očekávalo, že se Ukrajinci velmi brzy vzdají bez boje. Tak viděl ideální scénář Kreml, potažmo jeho vůdce Vladimir Putin.

Po dvou měsících barbarského řádění jeho zoufalých bojovníků se může pochlubit dobytím 42 vesnic. V nich dokázali brutálně zdecimovat civilisty a ukrást jim soukromý majetek. Vítězství je Rusko nejblíže pouze v Mariupolu, ale stateční vojácí z jednotky Azov se nevzdávají, i když již týdny nemají téměř ani co jíst.

Vladimir Putin by mohl být svým neúspěšným vojenským tažením světu pro smích, kdyby ovšem s prstem na červeném tlačítku neměl vliv na to, jak bude Evropa, potažmo celá Země, fungovat. Jak dlouho ještě? Bývalá ministryně pro lidská práva, významná psychiatrička a politická psychoanalytička Džamila Stehlíková nevidí Putinovu budoucnost růžově. Tak, jako již v loňském roce určila podle dostupných symptomů a analýzy chování zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, rozebrala ze zdravotního hlediska poslední video s Vladimirem Putinem, které Kreml zveřejnil na svém webu kremlin.ru. Co lékařka Stehlíková odhalila? 

„Putin má tachypnoe (zrychlené dýchání, až 27 dechů za min), a to nejspíše kvůli útlaku dýchacích cest rostoucím nádorem štítné žlázy, svědčí o tom i pokašlávání a ochraptělost. Dekompresi dýchacích cest zajišťují kortikosteroidy. Ukrajinu chce na náhrobek...“ uvedla na svém twitteru Džamila Stehlíková. Dá se jejímu odbornému úsudku věřit, když ji za její tvrzení Zeman žaluje? Může být vůbec odhad zdravotního stavu Putina z videonahrávky opravdu validní? A pustil by Kreml, tvůrce propracovaných hoaxů, do světa video, z něhož by se dalo odhadnout, že na tom není velký vůdce vůbec dobře? I ten nejlepší profesionál se někdy utne. A snaha dokázat, že je generál Šojgu naživu a ve formě, možná nechtěně odvedla pozornost vycvičených kremelských dezinformátorů od samotného Putina. 

Už porovnání dvou fotografií, které od sebe dělí pouze dva měsíce, dává tušit, že Vladimir Vladimírovič není v té nejlepší formě. A lze si jen těžko představit, že by v současné době zvládnul ubruslit hokejový zápas se svým běloruským přítelem Lukašenkem, natož se třeba na oři prohánět chladnou tajgou. Stojí za Putinovou proměnou opravdu vážné onkologické onemocnění?

Stehlíkové diagnózu samozřejmě nelze ověřit, lze pouze předpokládat, že s ohledem na své letité lékařské zkušenosti má schopnost vidět a pojmenovat jasněji to, co laik vnímá maximálně jako divné. „Proč Putin zchátral skokově? (Foto 22.2.2022 a 21.4.2022). Záda jsou v háji, je schvácený korzetem a Parkinsonem, celý oteklý, metabolicky rozvracený, nadopovaný jako Brežněv. Dávky kortikosteroidů rostou, nádor také. Paranoik v posledním tažení se sápe po věčné slávě. Bude zatracen...“ uvedla v dalším tweetu v souvislosti se zveřejněnými aktuálními obrázky z Kremlu Džamila Stehlíková. 

Stavu ruského prezidenta si samozřejmě všímají i ve světě. Nezřídka jeho stav komentují na sítích jako zvláštní především kvůli tomu, že se za celých 13 minut záznamu téměř nepohnul. Putin se během rozhovoru se svým generálem urputně držel pravou rukou hrany stolu, skákaly mu nohy a je evidentní, že jeho záda držela nějaká podpora. 

Pokud má paní doktorka pravdu, nezbývá už Vladimiru Putinovi na světě příliš mnoho času. A dalo by se tím vysvětlit, proč tolik tlačí na vojenský úspěch na Ukrajině. Pokud sám ví, že jsou jeho dny sečteny, chce odejít pro své Rusy jako geroj. Jako velký vůdce, který započal denacifikaci Evropy a nasměroval Rusko k obnovení jeho dávné velikosti. Dožije se Vánoc? Nádor na štítné žláze je velmi dobře operovatelný a jeho léčba je ve světě celkem úspěšná. S mocí a financemi, které Putin má, by tedy neměl mít pro jeho tělo fatální následky. Toto onemocnění tedy zřejmě nebude jediným a tím zásadním, které ruského prezidenta trápí.

Každopádně po sítích již nějakou dobu koluje velmi nemilosrdná koláž, která nemá s Putinem slitování. Jsou na ní vyobrazeni krutí diktátoři a všichni z minulosti - Kaddafí, Husajn, Kim Čong-il, všem bylo v době jejich smrti 69 let. Vladimír Vladimírovič Putin vyhlíží své sedmdesáté narozeniny letos, již 7. října. 

Zdroj: twitter.com

KAM DÁL: Účinná zbraň opozice proti vládě Petra Fialy? Štvavé účty na sítích živí Babišovi podřízení i on sám.

Klíčová slova: