Ondřej Vejsada. Hloubavý spisovatel a drsný rocker v jednom

Ondřej je výborný kytarista. Hraje spolu s kapelou
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ondřej Vejsada (42) pochází z Kolína. Napsal dvě knihy, které zároveň převedl do videopodoby a nadále se věnuje natáčení videí na Youtube. Zde vystupuje pod jménem Povídkář (videokniha). Ondřej je také členem hudební skupiny Ancient Desire, kde zastává muzikanta a marketingového specialistu v jednom. 

Kdy jsi napsal svoji první knihu, kdy druhou a o čem tyto knížky jsou?

"Miluju hloubavé knížky a přednášky. A samozřejmě nemohu opomenout mého synáčka: To je zjevně celoživotní hobby." (Smích)

Věřím na otřepanou frázi “léty prověřená kvalita”. Jezdili jsme v pubertě na vandry a psali si tzv. cancáky, z nich jsem udělal jakési zápisy z cest. Z nich vznikla povídka a scénář pro TV Nova. Teprve z těchto podkladů se dostala na svět první knížka Můj první vandr, která pojednává o našem vandru na Šumavu, kde jsme zažili různá dobrodružství a komplikace, zejména s počasím.

A druhá knížka Životní starožitnosti je soubor mých nepublikovaných děl, takový pel-mel různých stylů a forem. Od úvah a povídek až k aforismům a učitelským přeřekům. Zkrátka výběr toho, co jsem publikovat chtěl. Tedy jdu až k počátkům mé tvorby. Z toho vyplývá, že jsem grafoman, co potřebuje psát, aby se nezbláznil a píše od doby, kam až paměť sahá. Do šuplíku a následně na pevný disk.

 

Proč jsi knížky načetl také do audia? Má to pomoci např. nevidomým?

Moje motivace byly trochu jiné. Stále slýchám nářky o tom, jak v dnešní době lidé nečtou, což je trochu pravda. Tak jsem přemýšlel, jak jim vyjít vstříc. A ve chvíli, kdy se elektronické verze mých knížek začaly prodávat lépe než ony tištěné, mne napadlo, že bych mohl oslovit i onu nečtoucí většinu. Tím, že udělám cosi jako audioknihu, ale rovnou s videem. Počet odběratelů a zhlédnutí mi dal zapravdu, resp. ukázal, že jdu správným směrem.

 

Natáčíš tedy jenom mluvené knihy, nebo i další témata?

Natáčení mne opravdu chytlo a jak se vše vyvíjí, přidal jsem sekci vlogů. Takže dnes už vlastně nejenom píšu, ale rovnou i točím. Do videí jsem přidal ještě moji srdcovou záležitost, a tou jsou motivační a videa o vztazích. Když už jsem to léta studoval, tak proč to nezúročit, že?

Mojí inspirací je zkrátka život. Píšu, a nyní i točím, o tom, co zajímá mne. Proto jsem nadšený, když se najde i někdo další, koho to baví se mnou sdílet. Cílem je ostatní pobavit a trošku i navést k hlubšímu přemýšlení.

 

 

Jsou knížky zdarma, když jsou veřejně dostupné na internetu?

Tištěná a elektronická verze knížek je placená. Obecně nepůsobí dobře, když je něco zdarma. Přidám jednu frázi: Nejdražší věci jsou zadarmo. Jediné, co je zdarma, jsou videa na YouTube.

 

Jaké byly tvoje začátky s natáčením? Měl jsi technické zázemí?

Vzhledem k tomu, že jsem s natáčením začínal ve zralé dospělosti, tak vybavení nebylo špatné. Jelikož je pro YouTube potřeba přeci jen specifičtější vybavení a také proto, že videa točí i můj syn, trochu jsme zainvestovali a máme nyní celkem slušně vybavené studio.

Díky tomu jsme mohli natočit kompletně celý videoklip pro kapelu Ancient Desire, a to prosím opravdu pouze a jenom sami.

 

Jde o tvoji kapelu? Jaká je tvoje role v ní?

Podílím se na skládání muziky, píšu texty, hraju na klávesy a kytaru a trochu fušuju do marketingu, mám na starost YouTube a Facebook kapely. Nedávno jsme vydali nový videoklip "Love Burns Even in the Snow".

 

 

K marketingu bych se ještě vrátila. Jakou roli hraje marketing v rámci videoprezentace na YouTube?

Marketing mi nepřijde jako sprosté slovo a třeba do reklamy jsem pár kaček pustil. Na druhou stranu jsem to opravdu trochu postavil na mých knížkách. Ale pravdou je, že jsem vlastně začínal od nuly. Zase až tak známý pisálek jsem nebyl.

 

Co vnímáš jako úplně nejdůležitější, když se chce člověk pustit do podobného projektu, jako je natáčení videí? Jak se prosadit?

Natočil jsem na to téma dvě poměrně dlouhá videa. Stručně dělat, co člověka baví, a to na internetu prezentovat. Pokud je cílem pouze ona prezentace a nemá skutečný obsah a hloubku, nemá příliš šancí na úspěch. To bych viděl jako podstatné, a teprve potom bych řešil otázku vizuální kvality. Kdybych to chtěl trochu paradoxně shodit, musí ti být fuk, jestli se to chytí nebo ne. Musí to bavit tebe a posluchači si tě už najdou.

Ondřej V. Vejsada se narodil v roce 1974 v Kolíně, kde i žije. Považuje se ale za Jihočecha. Píše již od svého mládí. Jeho jméno je uvedeno na čtyř knihách. V současné době publikuje především na internetu. Několik fejetonů bylo zveřejněno také v regionálním tisku nebo v Reader´s Digest. Řadu let byl členem redakce FOLKtime, kde pravidelně vycházely jeho recenze, články a úvahy nejen o folkové muzice.