Proč si děláme srandu z Chucka Norrise, když se mu splnil americký sen?

Chuck Norris si splnil americký sen
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Jméno Chucka Norrise si obvykle spojujeme s neporazitelností v bojovém umění. Současně s tím však o něm koluje nespočet vtipů, jež svým způsobem jeho kredit mohou snižovat. Přitom herec toho v životě dosáhl opravdu hodně, určitě více než většina lidí. Původně školnímu otloukánkovi z chudé rodiny se totiž splnil americký sen – dosáhl výrazného společenského vzestupu a zbohatl. Jak moc trnitá byla Norrisova cesta za úspěchem?

Školní otloukánek vojenským hrdinou

Alkohol je metla lidstva a malý Carlos Ray Norris, jak zní Chuckovo vlastní jméno, zažíval ve své rodině krušné chvíle, když se jeho opilý otec vracíval z hospody. Zrzavou barvu vlasů zdědil Chuck určitě po své matce – irské baptistce.

A po jeho otci mu v žilách koluje krev příslušníků indiánského kmene Cherokee. Málokdo tušil, že ze šikanovaného chlapce jednou vyroste hrdina akčních filmů, který nejde pro pořádný kopanec příliš daleko. Chuck Norris se zocelil během korejské války, kde po vystudování střední školy sloužil u vojenského letectví.

Naučil se také bojové umění Tang Soo Do a stal se mistrem v karate. Dokonce vytvořil své vlastní bojové umění Chun Kuk Do, jež vychází z korejského stylu Tangsudo a obsahuje desetibodový kodex cti a pravidla pro užití, která jsou součástí osobního kodexu Chucka Norrise. Mezi ně patří například i to, že nemám-li co dobrého o člověku říci, raději nic neříkám.

Od karate k herectví

Ve svých 34 letech měl Chuck Norris již otevřeno třicet dva škol bojových umění. Jedním z jeho žáků v karate byl také herec Steve McQeen. Stali se dobrými přáteli a byl to právě McQeen, který Norrise přivedl k herectví. V období sedmdesátých a osmdesátých let minulého století byly mezi diváky oblíbené filmy s tematikou asijského bojového umění.

Jistě, námět těchto snímků býval poměrně jednoduchý – stačil jeden kladný hrdina a spousta záporáků, s nimiž se klaďas vyrovnal pomocí svých pěstí. K úspěchu Chucka Norrise to ale stačilo. Jeho filmografie se postupně rozšiřovala, mezi lety 1972 až 1988 natočil na dvacet filmů. Ve filmu Cesta draka si například zahrál se svým kolegou Brucem Lee.

Texas Walker Ranger a vtipy o Chuckovi Norrisovi

Příchod devadesátých let byl ve znamení vzniku populárního televizního seriálu Texas Walker Ranger, v němž Chuck Norris ztvárnil hlavní roli čestného a až příliš dokonalého ochránce zákona v americkém Dallasu a jeho okolí. Seriál se dočkal celkem 6 sérií a pravděpodobně stál i za vznikem spousty vtipů, které začaly o Chucku Norrisovi po světě kolovat. Znáte třeba tento:

  • Na poslední stránce Guinnessovy knihy rekordů je malými písmeny uvedeno, že držitelem všech rekordů je Chuck Norris a zde uvedení lidé jsou pouze ti, kteří se nejvíce přiblížili jeho výkonům.
  • Chuck Norris ještě nikdy nemusel platit daně. Když totiž vyřizuje své daně, pošle jen čistý formulář a přiloží jen svou fotku, kde je přikrčený a připravený k útoku.
  • Jedině Chuck Norris zpívá duet sám.
  • Slzy Chucka Norrise léčí rakovinu. Škoda, že neplakal. Nikdy.
  • Když Chuck Norris dělá kliky, nezvedá sebe z podlahy, ale zatlačuje Zemi dolů.
  • V průměrném obývacím pokoji je 1 242 věcí, kterými Chuck Norris dokáže zabít. Včetně samotného pokoje.
  • Chuck Norris umí mluvit Braillovým písmem.
  • Chuck Norris nepotřebuje klávesnici ani myš. Počítač ho poslouchá na slovo.

Vtipům, které o něm kolují, se dokáže Chuck Norris s chutí zasmát a některé z nich považuje za zvláště povedené.

O Chuckovi Norrisovi vážně

Za vlády amerického prezidenta George Bushe působil Chuck Norris jako prezidentův poradce pro sport a tělovýchovu. Prezidenta Baracka Obamu kritizoval za jeho kladné postoje k potratům. Sám Norris je totiž jejich velkým odpůrcem a sám má celkem pět dětí ze dvou manželství. Je členem evangelikální církve.