V Benešově bude vládnout nová koalice, hejtmanka Jermanová s ANO mimo hru

ANO bylo v mnoha městech vyšachováno, jinde si naopak zajistilo vládu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Benešově bude vítězná Volba pro Benešov vládnout společně s ODS, STAN a Piráty. Dohromady mají 18 z 23 mandátů. Starostou by měl být lídr Volby pro Benešov Jaroslav Hlavnička. Povolební jednání skončila dnes ráno.

Volba pro Benešov bude mít v sedmičlenné městské radě čtyři zástupce včetně starosty a místostarosty, jednoho místostarostu bude mít také ODS. Zbylá dvě uskupení získají po jednom radním.

Nezůstal kámen na kameni

"Dnes ráno jsme ukončili jednání o obsazení postů. Ostatní nám teď zašlou svoje požadavky, které bychom měli zahrnout do koaliční smlouvy nebo jakéhosi koaličního prohlášení. Až to bude, tak to někdy příští týden podepíšeme," uvedl Hlavnička. Ustavující jednání zastupitelstva, které zvolí nové vedení města, je svoláno na 31. října.

V čele Benešova tak skončí dosavadní starosta Petr Hostek (ČSSD) a radu města opustí také hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která byla do nového zastupitelstva znovu zvolena. Dnes potvrdila, že si mandát zastupitelky ponechá. "Nevím, jaká koalice vzniká, vítěz voleb s námi nekomunikuje. Ctíme vůli voličů a právo vítěze stavět koalici. Já si opoziční mandát ponechám," uvedla Pokorná Jermanová.

ANO musí do opozice

Volba pro Benešov vyhrála volby s velkým náskokem, získala 11 křesel v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se třemi mandáty a stejný počet křesel má i třetí ODS. Kandidátka STAN Spolu PRO Benešov s podporou KDU-ČSL získala dva mandáty, stejně jako Piráti, kteří se ucházeli o hlasy voličů s podporou Strany zelených. ČSSD a KSČM v novém zastupitelstvu obsadí po jednom křesle.

Před čtyřmi lety v Benešově vyhrálo také Hlavničkovo uskupení, tehdy pod názvem Volba pro město. Koalici sestavilo s ODS, TOP 09 a STAN. Hlavnička se stal starostou, počátkem roku 2016 byl ale odvolán a v čele města ho nahradil lídr ČSSD Hostek. Rozpadla se i původní koalice, kvůli nespokojenosti ji opustila TOP 09. Novou koaliční smlouvu uzavřeli zástupci ČSSD a ANO, podporu si dojednali od komunistů a TOP 09.

Klíčová slova: