Pane Babiši, tohle není podraz a kampáááň? V Kutné Hoře ANO vyšachovalo vítěze voleb

Premiér používá slova o podrazu, jen když se mu to hodí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Premiér Andrej Babiš se strašně vztekal, když jeho hnutí ANO bylo jako vítěz komunálních voleb vyšachováno v Brně. Tradičně mluvil o podrazu a kampani. Jeho slova už nemůže brát nikdo soudný vážně, nicméně i tak stojí za zmínku, že to samé v bledě modrém se stalo v Kutné Hoře. Jen tady se podle zachovalo ANO. To už ale asi předsedovi vlády nevadí.

V Kutné Hoře bude vládnout hnutí ANO s pěti menšími stranami, starostou by měl být nadále Josef Viktora z ANO. Vítězi voleb, uskupení bývalého starosty Martina Starého Město PRO lidi, připadne opoziční role. Kromě ANO budou v nové koalici STAN Šance pro Kutnou Horu, Piráti, Alternativa pro Vás, KDU-ČSL a Kutnohorská změna. Dohromady mají 16 z 27 křesel v zastupitelstvu. Místostarosty by se měli stát Silvia Doušová z Šance a Vít Šnajdr z Pirátů.

Vadil jim Viktora, tak byli "odejiti"

Vedle Města PRO lidi v opozičních lavicích usednou také občanští demokraté, v koalici nebude ani KSČM. "O komunistech bych ale netvrdil, že budou v opozici, oni jsou spíš neutrální," uvedl Viktora.

Město PRO lidi dávalo přednost široké koalici s ANO a ODS doplněné o menší strany. Souhlasilo i s možností přenechat hnutí ANO post starosty. Nechtělo však, aby ve funkci pokračoval Viktora. Jiným stranám zase naopak vadil Starý.

"Pro nás a naše partnery byla nepřijatelná osoba Martina Starého ve funkci starosty," řekl zastupitel za Šanci a někdejší starosta Ivo Šanc. Uvítal by ještě širší koalici, ODS ale podle něj nechtěla do koalice bez vítěze voleb. "Z našeho pohledu je to řešení ne úplně ideální, ale jsme přesvědčeni, že bude fungovat," řekl k dohodnuté koalici Šanc.

Vrací se po "puči"

Město PRO lidi má v zastupitelstvu pět křesel, stejně jako druhé ANO. ODS získala čtyři mandáty a STAN Šance pro Kutnou Horu tři. Po dvou křeslech mají Alternativa pro Vás, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Kutnohorská změna a KSČM.

Po volbách před čtyřmi roky se dohodly na koalici Kutnohorská změna, ANO a ČSSD, starostou se stal tehdejší lídr Kutnohorské změny Starý. Loni v prosinci ho ale zastupitelé odvolali, podle oponentů nezvládal funkci. On sám kritiku odmítal. Jeho křeslo obsadil lídr ANO Viktora.