Babiš neví, jak se jmenuje britská premiérka? A omluva od Ruska prý není na místě

Kluku, ty seš náš
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdybychom měli hodnotit premiéra jakékoli země podle jeho ústního projevu, předseda české vlády Andrej Babiš by měl dostat stopku chodit do jakýchkoli pořadů a mluvit živě. Nespisovnou mluvu bychom mu snad mohli odpustit, ale komolení slov a dokonce i špatná interpretace jmen zahraničních politiků? To je vážně síla!

Předseda Parlamentu Radek Vondráček se nedávno vrátil ze zahraniční cesty v Rusku. Podle trestně stíhaného českého premiéra tam odvedl dobrou práci a je s jeho "posláním" spokojen. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že Česká republika není rozhodně submisivním státem a Rusku je plnohodnotným partnerem.

Omluva od Ruska? Proč jako?

Bohužel už nedokázal zcela vysvětlil, proč pan Vondráček nepožadoval omluvu například za to, že jsme byli ze strany Ruska křivě obviněni za výrobu jedu novičok ani to, proč se poslanec hnutí ANO setkal s lidmi, kteří jsou na "zakázaném" seznamu. Podle premiéra České republiky to prý nebylo tématem jeho cesty a Vondráček tam jel pouze jako delegace zdravotního a školského výboru.

Jinak by totiž české poslance ruský parlament vůbec nepřijal. "Je to důkaz vazalství, servilita není na místě," kontroval předseda Pirátů Ivan Bartoš, který kritizoval i fakt, že tuzemská média nedostala ani na vyžádání program cesty předsedy parlamentu.

V Bruselu brilantní politik

Těžko říct, jestli se Andrej Babiš na debatu připravoval sám, nebo dostal "notičky" od někoho jiného. Každopádně nijak neslevil z populistické noty, na kterou jsme u něj zvyklí. Příliš odpovědí na položené otázky jsme se bohužel ani tentokrát nedozvěděli. Což je škoda, protože Andrej Babiš například na půdě Bruselu občas mluví velmi uváženě a chtělo by se říci, že i moudře. Zkrátka souhlasit s ním v některých případech je na místě.

Proč se tedy po návratu do Prahy vždycky změní v člověka, který plácá páté přes deváté a ve svých nesrozumitelných větách se občas ztrácí i on sám? Otočí názory, které prezentoval v zahraničí? Zřejmě je to lidmi, kteří ho poslouchají. Babiš přesně ví, komu co říkat a jak se prezentovat. Z inteligentního politika se najednou stává spíše klaun. To vše s vidinou politických bodů za dokonalý populismus.

Takhle mluví český premiér

Babiš do České televize i dnes přišel vybaven grafy a obrázky. Jedna fotka například ukazovala, jak hrají němečtí poslanci fotbal s ruskými. Tedy, pardon, "futbal". Český premiér se stále nemůže zbavit slovenského slovníku, hlavně ve chvíli, kdy ho něco rozčílí. I tentokrát jsme se tak dočkali mnoha patvarů, ze kterých musí vlasy vstávat hrůzou na hlavě nejen učitelům českého jazyka. 

A snad Otázky nesledovala britská premiérka Theresa May. Tu Babiš několikrát překřtil na "Májovou", se správnou výslovností si tak hlavu nelámal. Zřejmě v mládí rád četl Karla Maye a možná má pocit, že je to utajovaná vnučka německého spisovatele. Ale to je spíše komediální vložka, která však přesto ukazuje na fakt, jaké signály dává český premiér směrem k České republice. Nakonec, úřední řečí je zde stále český jazyk a my začínáme být hodně benevolentní. Vulgarismy prezidenta to začíná...