Obrat v české politice. Babiš rezignoval a stěhuje se do Švýcarska za synem

Andrej Babiš na odchod přeje nám všem, abychom byli silní
Zobrazit fotogalerii (4)
 

„Nejdůležitější je rodina, sorry jako,“ nechal se dnes na nečekané ranní tiskové konferenci slyšet Andrej Babiš. Rozhodnutí premiéra opustit zemi způsobilo mezi důchodci paniku. Na Letišti Václava Havla jsme tak svědky blokády odletových terminálů. Po stávkujících taxikářích se zde od brzkých ranních hodin shromaždují fanoušci hnutí ANO, kteří chtějí Andreje Babiše přesvědčit, aby zůstal.

Ta scéna ještě dlouho zůstane v paměti našeho národa. Andrej Babiš se marně se svými bodyguardy brodí davem fanatických přívrženců hnutí ANO, kteří opařeni nečekanou zprávou o jeho odchodu zkouší poslední možnost, jak ho zastavit.

Někteří lidé se rozhodli držet hladovku, další zpívají českou a slovenskou hymnu. Kolem deváté ráno dav spustil píseň Modlitba pro Martu známou z dob sametové revoluce. Jako gesto věrnosti přinesla stovka dobrovolníků čerstvě upečené koblihy.

To však nepotěšilo místní hladovkáře. Andrej Babiš se nakonec rozhodl letět soukromým letadlem, a tak se s davem fanoušků za ohlušujícího potlesku, zpěvu, ale také pláče rozloučil větou: „Já se vrátím.“

My jsme tvoje rodina

Jak známo, Andrej Babiš spí pouze tři hodiny denně. Tisková konference se tak odehrála již v 05:00 h před zrekonstruovanou sokolovnou v Průhonicích. Aby se zpráva tak brzy ráno dostala k občanům České republiky, spustily se po celé zemi poplašné sirény.

Ty nepřinesly valný úspěch a sledovanost tiskové konference měla velmi nízká čísla. To se však nedá říct o fotografiích pořízených a následně publikovaných na Facebooku. Během osmi minut  sdílelo celou fotogalerii přes sto tisíc uživatelů (někteří dokonce dříve, než je tam jeden z klonů pana Babiše umístil).

Při čtení těchto řádků můžete ronit slzy nebo se radovat. Ovšem nezapomínejte, co je dnes za den a že ne všechno může být tak, jak stojí psáno.

Tisíce plačících smajlíků doprovázely zoufalé internetové výkřiky. Jana Kopecká pod fotografií, kde agent Bureš pláče a ukazuje doklad o novém švýcarském občanství, napsala: „Andreji, neblázni, my jsme tvoje rodina! Vždyť ten kluk ti za to nestojí.“ „Je to táta, kterého jsem si vždycky přál,“ napsal Igor Mareš, který podle svého profilu na Facebooku sbírá staré automobily.

Pod tímto lichotivým komentářem se hned rozvinula hluboká diskuse. Marta Jindrová z Nového Strašecí Andreje Babiše dokonce přirovnává k T. G. Masarykovi. „Jednoho tatíčka už jsme měli. Andrej byl otcem nás všech, ale chápu ho. Sama mám syna, s kterým si nevím rady.“

Sorry jako, já musel

Podezřelá aktivita byla patrná již poslední březnový víkend. Na Babišově Čapím hnízdě totiž postupně mizel materiál. Na usedlosti nakonec nezůstala ani větvička. Vše se přísně tajně převáželo na nové pozemky ve Švýcarsku pomocí speciálně vycvičených čápů. Do celé kauzy je údajně zapleten Klub ornitologických přátel, který v posledních letech získával podezřele vysoké dotace z Evropské unie.

Mizejícímu hnízdu však nikdo nepřikládal velkou váhu. Až nakonec Andrej Babiš vystoupil ono osudné ráno 1. dubna 2019 před svou oblíbenou sokolovnou.

Odcházení

Když Václav Havel psal svou poslední divadelní hru Odcházení, asi netušil, že v budoucnu se ve vrcholné politice narodí další autor s citem pro absurditu. Poslední projev Andreje Babiše před odletem do Švýcarska stojí za doslovný přepis:

„Čau lidi, bylo to super. Fakt jsem si to s váma užil. Byla to teda fuška. Jedna kampaň za druhou, ale já se nedal, i díky vám. Díky vašim zprávám. Psala mi stařenka, že díky mně konečně ví, jak vypadá vlak zevnitř. Že prej je úplně posedlá věcma, co jsou zadarmo, a to úplně chápu. Je to dojemný. Chtěl jsem lepší svět hlavně pro vás. Všichni jste mi přirostli k srdci. Jako fakt! Některý jsem si i opravdu vyslechl. Neuvěřitelný příběhy vobčas. Byla i sranda, ale hlavně jsem si tu krásnou zemičku plnou šikovnejch lidí vzal za svoji. Jo přiznám se, že mě napadlo, kolik by stálo si vás všechny koupit. Jste totiž jako moje rodina. Od Aše až do Košic, teda Karvinej. Já ale při tom myšlení na vás všechny zapomněl na svoje nejbližší. Všichni tady po mně jdou a já se nevzdávám, ale pochopte, že rodina tím strašně trpí. Takže jsem se rozhodl odejíť a usadit se ve Švýcarsku. Sorry jako, nemusím vám už víc říkat. Monika říkala Andreji, vždyť ti lidi na tebe spoléhají, nemůžeš je zklamat! Moje svědomí fakt bolí a ten kluk potřebuje tátu, jsem jí řek. Vona se rozbulela a já taky. A teď tady stojím a říkám čau lidi. Ano, teď budu pryč. Nejdůležitější je rodina. Sorry jako.“

Plačící premiér odchází ze scény. Nikdo neví, co říct. Byl to sen? Bylo to skutečné? Těch několik svědků nečekané události stojí jako opaření. Andrej Babiš opouští nejvyšší patra politiky, aby začal s rodinou nový život ve Švýcarsku. Odpůrci nemají slov, fanoušci propadají v smutek. I takový může být aprílový den.

Klíčová slova: