Tajemný muž za 50 tisíc měsíčně. Co dělal pro Středočeský kraj bývalý manažer ANO?

Kraj se zřejmě řídí jako firma a jde to s ním od desíti k pěti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na Středočeském hejtmanství se stále dějí velmi zvláštní věci. Stovky milionů mizí neznámo kam, vedení kraje tají jména externích spolupracovníků. Teď se objevila postava volebního manažera hnutí ANO Martina Itterheima, který prý radil hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (taktéž ANO) s odpady. Bral za to 50 tisíc korun měsíčně, přitom podobné smlouvy v součtu za miliony korun měl u Jihomoravského kraje či v Olomouci.

/KAUZA SMLOUVY/ Předseda klubu středočeských zastupitelů ANO Martin Herman řekl, že jde o odborníka na odpadové hospodářství a na jeho angažmá není nic divného. Podle opozice to ale není pravda a naopak jsou kolem něj velmi podezřelé okolnosti.

"Tento člověk získal podle zveřejněných informací od Středočeského kraje přes půl milionu korun a je na místě znát výsledek jeho práce, protože dle dostupných informací pracoval ve stejné době pro další kraje a jejich společnosti. Je povinností opozice se ptát, kolik času věnoval Středočeskému kraji a zda odvedené služby odpovídají vyplacené částce," uvedl poslanec a krajský zastupitel za ODS Martin Kupka.

Bavit se o práci odmítl

Herman namítl, že je každého věc, pro koho pracuje. "Dělal pro Středočeský kraj, pracoval mimo jiné jako poradce pro odpadové hospodářství, a protože vím, že se v odpadovém hospodářství pohyboval nějakých patnáct dvacet let, tak mi to nepřijde divné," má jasno Herman. Podle něj také není nic zvláštního na tom, když má politik poradce.

"Díky tomu, že jsem byl volební manažer, měl jsem možnost poznat spoustu lidí v krajích. Se spoustou z nich jsem spolupracoval. A mnohdy jsem za to žádné peníze neměl. Protože chci, aby se věci pohnuly dopředu," řekl Itterheim, ale o angažmá ve středních Čechách hovořit odmítl.

Miliony vyhazované oknem

Už loni jsme vás informovali o tom, že hejtmanství si najímá externisty na práci, kterou běžně zajišťují zaměstnanci úřadu. Stojí to několik milionů ročně. Vedení kraje to odůvodnilo tím, že po volbách v roce 2016 odešlo několik klíčových zaměstnanců a scházely pracovní síly. Smlouvy s externisty nelze podle hejtmanství zveřejnit bez souhlasu pracovníků, jejich souhlasy se snaží získat.

"Moc nás mrzí, že se jména dozvídáme postupně z médií a ne přímo od vedení kraje," kroutil hlavoupředseda zastupitelů ODS Tomáš Havlíček. Jasné vysvětlení bude chtít slyšet na čtvrteční schůzce s Hermanem. Šéf klubu ANO řekl, že schůzka se domlouvala už dříve a její téma neznal.

Dodal, že se domníval, že občanští demokraté budou chtít zástupcům ANO vysvětlit jiné smlouvy, a to ty, které byly podepsány v době, kdy poslanec ODS Kupka působil na kraji na tiskovém oddělení. Ovšem tyto smlouvy jsou už dávno veřejné. Těžko tedy odhadovat, co tím pan Herman myslel.

Klíčová slova:
ANO