Petříček: Diplomacie v kauze Koněvova pomníku chystá další kroky

Spousta lidí sochu "osvoboditele" v Praze nechce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká diplomacie připravuje podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) další kroky v kauze pomníku maršála Ivana Koněva v Praze 6. Slova ruských představitelů ohledně sporu nepřispívají budování dobrých vztahů, dodal ministr.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem a vyzvalo je, aby si přestali tropit posměch z památníku. Petříček varoval před tím, aby spor o pomník rozděloval společnost. "To je něco, co naši partneři možná chtějí," uvedl. Za důležité považuje, aby se debata vedla věcně.

Nesouhlasím s tím, co se děje

Petříček řekl, že se otázky pomníku dotkli i v debatě s jeho slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem. "Budeme dělat další kroky, aby se záležitost vyřešila. Nesouhlasím s tím, jaká slova od ruských představitelů v této záležitosti padají. Myslím, že to nepřispívá k budování dobrých vztahů. Je důležité, aby se ta debata vedla věcně a podívali jsme se i na její právní aspekty," konstatoval.

"Rádi bychom ruskou stranu upozornili, že v případě sporů ohledně sochy maršála Koněva se nejedná o zpochybňování vítězství nad fašismem, ale o diskusi o soše sporné osobnosti spojené s krvavým potlačení maďarského povstání," napsal Petříček v pozdější SMS. "Socha je v majetku místní samosprávy, která jediná má jako majitel dle českého právního řádu právo si rozhodnout o jejím dalším osudu. Ministerstvo zahraničních věcí nabízí zprostředkování věcného dialogu mezi oběma stranami na zahraničněpolitické i historicko-odborné úrovni," dodal ministr.

Ruská nehoráznost

Kolem Koněvova památníku v Praze 6 panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, pokusy ji ohradit a demonstrace. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), chce proto sochu přestěhovat.

Den před jednáním zastupitelstva (koná se ve čtvrtek) Prahy 6 o osudu sochy ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž označilo některé české politiky uvažující o přemístění památníku za "iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem". Naopak ocenilo ty, kteří takový názor nesdílejí. Většina českých politiků míní, že Moskva by do dění kolem sochy neměla zasahovat.

Ministr kultury Vladimir Medinskij označil události v Praze za plivanec do tváře českých občanů. Už koncem minulého týdne vyvolal rozruch přirovnáním starosty Koláře k nacistickým pohlavárům. "Je to v první řadě plivanec do tváře českých občanů. Jak těch, kteří bojovali proti nacismu, tak i těch, kteří z vděčnosti postavili památník generálu-osvoboditeli," prohlásil ruský ministr. Koněvova dcera v ruských médiích oznámila, že chce památník dopravit do Ruska. Starosta šestého pražského obvodu to označil o víkendu za vstřícný krok, který by mohl situaci uklidnit.