Kalouskův olympijský týden: Bartošův přešlap, Vojtěchův nedošlap. A nakonec na pivo s Babišem

Miroslav Kalousek se sice politicky neangažuje, ale přehled i nadhled si drží dokonale
 

Blahopřát českým sportovcům k úspěchům na Olympijských hrách v Tokiu umí kdekdo, jen Miroslav Kalousek dokáže spojit gratulaci s politickým komentářem a stvořit neuvěřitelně zábavné tweety. A bývalý šéf TOP 09 samozřejmě nezůstal v posledních dnech pouze u medailí. Největší pozdvižení ve virtuálním světě tweetů ale vzbudil ten, který se týkal premiérova syna. 

/KALOUSKOVO OKÉNKO/ Téměř tři tisíce lajků si na twitteru vysloužila odpověď Miroslava Kalouska na překvapivou výzvu premiérova syna Andreje Babiše jr., aby přijal jeho osobní omluvu za otcovy neslušné výrazy a pozvání na pivo. „Rozhodl jsem se, že se omluvím panu Miroslavu Kalouskovi za neslušné výrazy Andreje Babiše, že je "ožrala a zloděj zlodějská", který "zabil lidi cez padáky" Pane @kalousekm, omlouvám se Vám a zvu Vás na pivo. Andrej Babiš...,“ napsal junior a Kalousek téměř okamžitě reagoval: „Milý @andrejbabisjr, Vy se opravdu omlouvat nemusíte, já nevěřím, že jsme zatíženi hříchy svých otců. Ale je to od Vás moc milé a na pivo půjdu rád...

Kde si oba muži, kterým bytostně vadí chování premiéra ČR, dají to společné pivo, už neřešili. Každopádně jejich vtipné povahy jistě nevyloučily ani setkání na Čapím hnízdě, které Andreje mladšího do povědomí Čechů dostalo. 

Bývalý šéf rezortu financí se samozřejmě několikrát opřel také do vládních rozhodnutí. Kalouskův rýpanec si vysloužil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za zprávu o tom, že jeho účetní právě odeslal 88,2 milionu korun z rozpočtu ministerstva nemocnici Na Bulovce za realizaci polní nemocnice v Letňanech. „To jste udělali dobře, @adamvojtechano. Podali jste také trestní oznámení? "Nemocnice" v Letňanech je totiž učebnicový tunel. Byť se Vám to v porovnání s Vašimi miliardovými krádežemi za roušky a respirátory může zdát jako detail, jsou Letňany ”škodou velkého rozsahu”...“ 

Nadbyteční státní zaměstnanci

A humorného Kalouskova pohledu na své kroky se dočkal také premiér Andrej Babiš, který vyhlásil a následně na zasedání vlády prosadil dva dny volna pro očkované státní zaměstnance. A to dokonce zpětně. Za tento návrh zaslouží vláda pochvalu. Poměrně přesně odhadla počet státních zaměstnanců, bez kterých se obejdeme. Pro příští rok navrhuji o těch 21 mld snížit v rozpočtu mzdové prostředky, příslušný počet zaměstnanců propustit a plynule pokračovat...“ napsal Miroslav Kalousek a posvětil názory ekonomů i celé opozice, kteří se shodují v tom, že hnutí ANO trestuhodně utrácí miliardy z peněz, které Česko v rozpočtu nemá, za nakupování hlasů před volbami do Poslanecké sněmovny. Jeho další tweet k tématu volna pro očkované již byl přesně cílenou vlaštovkou směrem k osobě pana premiéra. 

Olympijské úspěchy

Ti, kdo Miroslava Kalouska sledují poctivě, vědí, že komentuje výsledky českých sportovců pravidelně. Výkony našich olympioniků v Tokiu mu jistě dělají velkou radost a jeho spojení gratulací do politického kontextu bývá trefné i zábavné. „Vláda na svém mimořádném zasedání dnes rozhodla, že všichni kajakáři v ČR dostanou zdarma kimono. Kdo z nich bude očkovaný v období 1. 1.-31. 12. 2021, obdrží kimona dvě.“ Exministr financí takto oslavil dvě zlaté medaile, které v jeden den získali Jiří Prskavec a Lukáš Krpálek.

Stříbrnou medaili tenisové singlistky Markéty Vondroušové spojil Kalousek s nepovedeným facebookovým přešlapem předsedy Pirátů Ivana Bartoše. Ten postnul video s nepravdivým komentářem k úspěchu judisty Krpálka a vysloužil si za to nemálo posměšných reakcí. Miroslav Kalousek nemohl zůstat pozadu: „Stříbrná medaile Markéty Vondroušové je fantastický úspěch, blahopřeji. Není to pro mě žádné překvapení. Takový úspěch jsem Markétě už předpovídal, když jsem s ní sváděl třísetové bitvy v mladších žákyních.“ Ponížený Ivan Bartoš video ze své zdi smazal a do komentáře u nového postu přidal vysvětlení, které je třeba férově přijmout. I takové chyby se občas stanou i politikům, kteří bývají jen neradi nepřesní. 

A bez komentáře neponechal Miroslav Kalousek ani výsledky ostře sledovaného atletického sprintu na 100 m mužů, v němž sice žádný Čech nezávodil, ale měl na Olympijských hrách v Tokiu překvapivého vítěze. „V královské atletické disciplině (100 m muži) zvítězil tmavý Ital. Druhý byl tmavý Američan a třetí tmavý Kanaďan. Po závodě hrdě mávali vlajkami svých států... Nikdo bílý v jejich zemích to necítí jako diskriminaci a každý je na ně pyšný. Takhle to má být.“ Že by takový Kalouskův nenápadný předvolební rýpanec do Lubomíra Volného a dalších protiuprchlických bojovníků? 

KAM DÁL: Brutální policejní zásah na bílé louce. Jiří Paroubek z CzechTeku udělal politické téma.