Medaili tomu, kdo vám rozvrací mítink, chátro zlodějská. Babišovy akce víří emoce, vzteká se i předseda Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček se zlobí kvůli narušení předvolebních mítinků ve svém kraji
 

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček se rozčílil kvůli narušování poklidné atmosféry na předvolebních akcích hnutí ANO 2011. Ve městech na Moravě došlo na mítincích za účasti premiéra Andreje Babiše k intenzivním protestům aktivistů. Ti se snažili příznivcům vládnoucí strany rozmluvit jejich volební preferenci. Jedním z nejviditelnějších je Zbyněk Ziggy Horváth, který v nadcházejících volbách kandiduje do sněmovny za dvojblok PirStan. Vondráček kvůli tomu žádá představitele koalice, aby se od takového jednání jasně distancovali. Dočká se? 

Předvolební akce kandidujících stran a hnutí probíhají po celém Česku. Nejaktivnější, respektive nejvíce viditelný, je premiér ČR Andrej Babiš, jehož akce "Lízejte, než to zakážou" se stala prázdninovou atrakcí pro jeho voliče a jako magnet přitahuje jak nebývalé množství odpůrců politiky vládnoucí strany, tak i věrných podporovatelů. Obě strany se na veřejnosti vzájemně osočují, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček však vidí tradiční demokratické pnutí ve společnosti jinýma očima. 

Protesty na Moravě

Nejprve ve Zlíně a následně v Přerově se mezi desítkami příznivců premiérova hnutí ANO 2011 pohybovala organizovaná skupinka protestujících s transparenty, kteří se snažili voliče Andreje Babiše upozornit na jeho prohřešky. Takové jednání rozladilo nejen samotného premiéra, ale také předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, který na nežádoucí aktivisty ve svém rajónu upozornil na twitteru. Rád bych vyzval představitele koalice Piráti a Starostové, aby se distancovali od svých členů a kandidátů, kteří cíleně dělají rozruch na akcích jiných politických subjektů. Jinak bych si musel myslet, že v tom máte prsty. Vaši lidé jsou vulgární, agresivní, chtějí jen konflikt... napsal Vondráček a přiložil fotografii, na níž jsou vidět záda premiéra Babiše, oblečeného do námořnického trika, a dva muži ve sporu. Vlevo klidný mladík v mikině českých národních barev s transparentem, vpravo rozčílený občan, s rukou nataženou k obličeji druhého muže. 

Právě tento výjev nebyl úplně chytrým tahem Radka Vondráčka, který se rozčiluje na vulgarismy, agresivitu a touze po konfliktu ze strany aktivistů. Takovou řečí těla mluví na fotografii spíše zastánce Andreje Babiše a Vondráček za to sklidil pod tweetem mnoho jasných reakcí. „Pokud dobře vidím, kritik A. Babiše a jeho proFikorupčního hnutí je naprosto v klidu, agresivní je váš příznivec (člen?). Takže bych rád vyzval představitele hnutí ANO, jmenovitě pak @vondraczech, aby se distancoval od svých členů a kandidátů, kteří útočí na lidi s jiným názorem...“ reagoval účet @StepanFrancl. A podobně vidí výjev na fotografii uživatel twitteru @UsernamelsDoos: „Nemáte někde video? Třeba z webkamery? Z fotky toho moc nepoznáme, až na to, že agresivně vypadá Váš příznivec ;)

Kandidát PirStan na akci premiéra

Záběry z webkamery sice předseda sněmovny nedodal, zato odkaz na video z mítinku ve Zlíně vložila do vlákna na twitteru sledující @DagmarJanikova. Tento záznam odhaluje identitu aktivisty, kvůli kterému se Vondrýček tolik rozlítil. Jeho jméno je Zbyněk Ziggy Horváth a ve videu s transparentem proti Andreji Babišovi vysvětluje příchozím svůj pohled na aktivity premiéra.

Při setkání s primátorem města Zlín Jiřím Korcem (ANO) se slušně představí a s ledovým klidem se jej dotazuje na důvody, proč podporuje vládnoucí stranu a je jejím členem. Na záznamu není vidět žádná agresivita a nikdo podpisovou akci premiéra Andreje Babiše významně nekazí. 

Proč se tedy Radek Vondráček tolik zlobí a obviňuje z narušování předvolebních akcí ANO 2011 opozici? Zbyněk Ziggy Horváth je zapsán na 16. místě kandidátky dvojbloku PirStan do parlamentních voleb 2021 ve Zlínském kraji a předseda sněmovny jeho jednání považuje za cílený rozruch na akcích jiných politických subjektů.

I proto požaduje po představitelích koalice Piráti a Starostové, aby se distancovali od svých členů a kandidátů. „Jinak bych si musel myslet, že v tom máte prsty. Vaši lidé jsou vulgární, agresivní, chtějí jen konflikt...“ dodává k výzvě na twitteru Vondráček, zatímco se své odpovědi dočkal ještě předtím, než svůj tweet vůbec na sociální síť umístil. Napsal ji o den dříve přímo předseda STAN Vít Rakušan: „3/3 Co se týká volebního setkání ve Zlíně, tak osobní protest nelze nikomu upřít, ale na to není asi pan Babiš, obklopený kývači, zvyklý.“ 

Takovou reakci si zřejmě jednička kandidátky ANO 2011 ve Zlínském kraji nepředstavovala a líbit se jí nemohly ani komentáře, které se pod jejím příspěvkem začaly kupit. @PavelNovotnak, starosta Řeporyjí si servítky nebral: „Medaili každému, kdo vám jde rozesírat mítink, chátro zlodějská...“ Uživatel @trif připomněla, že stále žijeme v demokratické zemi: „Přijít na politické shromáždění s transparentem a s názorem je naprosto legitimní součástí demokracie. Jestli vám to něco ještě říká. ...Aha, tak nic.“ Uživatel @petr_maly_ zas Vondráčkovi připomněl jeho soukromý taneční večírek na předsednickém pultíku v Poslanecké sněmovně: „Rád bych vyzval hnutí ANO, aby se distancovalo od kolegů, kteří ve sněmovně hrají na kytaru. Působí to dost nevhodně. Děkuji.“ 

KAM DÁL: Umí snad ministryně Schillerová ovládat počasí? Z trapasu s opening party bazénu ji zachránila studená fronta.