Rakušan: Politika a byznys se nemají míchat, soud vyslal jasný vzkaz prezidentovi i premiérovi

Podle Rakušana soud jasně konstatoval, že Ústava platí i pro pány Zemana s Babišem
 

Prezident Miloš Zeman spolu se skupinou poslanců z hnutí ANO dnes prohrál boj o zrušení části zákona o střetu zájmů, nazývaný „Lex Babiš“. Ústavní soud zamítl jejich návrh jako nedůvodný. Zároveň svým výnosem řekl, že člen vlády je povinen respektovat zpřísněná pravidla střetu zájmů a že tento zákonný rámec je v souladu s naší Ústavou.

/KOMENTÁŘ/ Veškeré prezidentovy námitky soud uznal nedůvodnými. Zeman spolu s některými poslanci chtěl pomoci svému spojenci Babišovi a uvolnit mu ruce ve sporech s Evropskou unií. Dnes se jasně ukázalo, že míchat politiku a byznys není dobré, obzvlášť ve chvílích, kdy mohu své podnikání díky politice ovlivnit. Přesně to Andrej Babiš mohl dělat a dělá. Pokud by Lex Babiš padl, měl by jistě snazší pozici.

Jsou povinni to respektovat

Zákon se tedy nezmění, nadále tedy platí, že členové vlády nemohou provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Norma zároveň znemožňuje firmám, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, aby se ucházely o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky.

Ústavní soud vyslal jasný vzkaz prezidentovi i premiérovi, že člen vlády je povinen respektovat zpřísněná pravidla střetu zájmů a že tento zákonný rámec je v souladu s naší Ústavou. Jde také o zřetelný signál do Evropy, protože Evropská komise rozhodla, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů právě i s odkazem na český zákon, který drtivě obstál v rozhodování českých ústavních soudců.

- Vít Rakušan, předseda STAN - 

Klíčová slova: