Titanic vplul do Prahy. Poznejte nepoznané

Loď, která se zapsala do dějin.
 

Titanic. Loď opředená legendou. Postihla ji v té době největší lodní katastrofa při srážce s ledovcem a po téměř 3 hodinách a 20 minutách se nad ní navždy zavřela hladina Atlantiku. Titanic spočinul navždy v tichosti a tmě v hloubce 3 820 m. Spočíval v tichu, ve tmě do doby než… 

Než ji objevil pomocí kamer a detektorů Dr. Ballard, který se pokoušel dle dostupných informací o této tragédii najít místo, kde se bude vrak Titanicu nacházet. Po dnech zkoumání nastal den D.

Nález místa posledního odpočinku Titanicu

Dvanáct minut před jednou hodinou ranní l. září roku 1985 se na monitoru, zaznamenávajícím záběry pořizované v hlubině videokamerami, objevily podivné stíny. Za okamžik bylo zřejmé, že to nemůže být nic jiného, než rozptýlené trosky lodního vraku. Trosky Titanicu.

Titanic

Poprvé mohlo lidské oko spatřit po třiasedmdesáti letech trosky lodě, jejíž název ,i to, co se stalo, zná snad každý z nás. O Titanicu bylo natočeno spousty dokumentárních pořadů i celovečerních filmů. Poslední filmový přepis této události spojený s romantickým příběhem chudého Jacka a bohaté Rose se stal ze dne na den Oskarovým trhákem v roce 1997 a nejdražším filmem, jaký kdy byl doposud natočen.

 

 

Historie Titanicu

Titanic patřil v té době mezi největší loď na světě. Patřil společnosti White Star a jeho první plavbou byla i snaha o získání takzvané modré stuhy za nejrychlejší přeplutí oceánu, oddělující Evropu s Amerikou. Její kapitán Edward J. Smith byl rozhodnut pro to udělat vše, a všichni z vedení společnosti, osádky lodě i cestující pevně věřili, že Titanic tuto prestižní cenu získá.

Palubní lístek, jenž znamenal pro většinu pasažérů smrt.

Ovšem palubní lístek nebyl jen tak pro někoho. Salónní kajuta při dnešním kurzu vyšla na 2,1 mil. Kč. První třída -  73 000 Kč.  Druhá třída – 31 000 Kč a třetí třída, určená pro cestující, kteří jeli za prací a snem nového domova v Americe, se cena pohybovala v rozmezí od 7 000 do 20 000 Kč.

Titanic, největší a nejluxusnější loď na světě s 2 207 lidmi na palubě, včetně 900 členné posádky, která se starala o jejich bezpečnost, pohostinnost, a veškeré tím spojené služby. I přeživší cestující té nejnižší třídy si nemohli vynachválit služeb personálu, a především množství jídla a pití.

Po krátké zastávce v irském přístavu QUEENSTOWN Titanic vyrazil plnou parou přes oceán. Během dne už plul rychlostí kolem jednadvaceti uzlů a rychlost se stále zvyšovala. 29 kotlů denně spotřebovali 650 tun velice kvalitního uhlí. Poklidná plavba trvala až do osudné noci dne 14. 4. 1912, kdy Titanic proplouval oblastí ledu v severním Atlantiku rychlostí 21 a možná i 21 a půl uzlu. V 11 hodin 39 minut večerního času se náhle před Titanikem vynořil ze tmy ledovec.

 

Přes veškerou snahu osádky, ale i vinnou velké rychlosti a hmotnosti lodi, se Titanic zcela nevyhnul překážce, a bokem se otřel o ledovec, který rozpáral bok lodi, bohužel pod hladinou oceánu a tuny vody začaly vnikat do lodě.

Byly spuštěny bezpečnostní přepážky, ale vzhledem k mohutnosti kolosu lodi, byly plánovány tak, že zcela vodotěsně neuzavíraly prostory v podpalubí, neboť všichni v počátcích stavby a plánovaní lodě věřili, že Titanic bude nepotopitelný. Jak se mýlili.

15. duben 1912.

Hodiny nad krbem ve společenské místnosti Titanicu pro VIP pasažéry ukazovaly 2 hodiny 20 minut ráno. V tento čas se nad Titanicem, největším a nejluxusnějším parníkem té doby, zavřely vody oceánu. Preživší pasažéry, kteří v člunech opustili včas palubu potápějícího se Titanicu, zachránila loď Carpatia. Její radista slyšel volání o pomoc radiotelegrafisty Titanicu, který vysílal S.O.S. do poslední chvíle, než skonal v ledové vodě Atlantiku. S ním i přes 1 500 cestujících a osádky. Toto číslo by nemuselo být tak vysoké, kdyby další loď, která byla jen pár mil od Titanicu vyslyšela její zoufalé volání o pomoc. Důvod byl jednoduchý. Radista spal, a  světlice vypálené z Titanicu osádka lodě považovala za součást palubní zábavy cestujících Titanicu.

Rozlomení trupu.

Při objevení Titanicu ,který je rozpůlen na dvě části, vzdálené od sebe cca 650 metrů, byla podmořskou ponorkou zjištěna změť spousty věcí, součástek, ale i osobních věcí cestujících. Jídelní soupravy, nábytek, kufry, zbytky strojního zařízení, atd.

Byli prozkoumány paluby lodě, řízený robot s osvětlením a kamerou prozkoumal útroby sálů, kajut, a poprvé tak mohli lidé vidět na záznamech mrazivé tajemství Titanicu.

 

 

Součástí této historie se můžete stát i vy.

Tuto jedinečnou výstavu máte možnost navštívit v areálu výstaviště EXPO Letňany Praha. Parkoviště je přímo vedle výstavních hal, a vchod do výstavních ploch je vzdálen cca 5 minut od konečné stanice metra C – Letňany.

Výstava se koná od 10. 2. do 30. 6. v PVA EXPO Letňany Praha od 9.00 do 20.00 každý den.

Zakoupený lístek dostanete v kopii originální palubní vstupenky - Boarding pass.  Díky této vstupence s konkrétním jménem reálného člověka, který na Titanicu v době jeho katastrofy byl, prožije celou prohlídku výstavy jako jeden z cestujících na palubě.

 Uvidíte stovky originálních artefaktů vyproštěných ze slavného vraku, jako jsou části vybavení lodi, kusy nábytku, porcelán a osobní předměty cestujících, šperky, kabelky i části oblečení.

Jeden z artefaxů Titanicu.

Projdete se dokonale provedenými replikami kajut, strojovny, jídelny, a budete se cítit jak na palubě Titanicu před jeho osudným vyplutím. Jako kulisa vás budou doprovázet hluk strojovny a dobová hudba, která se na Titanicu hrála. Kdo viděl oscarový film Titanic, plný romantiky, ale i poznáním neslavného konce této lodi, jistě si pamatuje poslední píseň, kterou hrála palubní kapela. Všichni věděli, že se blíží konec, a nemají šanci na přežití. V českém překladu Můj bože k tobě blíž, je melodie velice známá.

Díky dokonalé rekonstrukci kajut, strojovny nebo jídelny nasajete atmosféru přepychu a technického pokroku počátku 20. století. Zažijete nádheru dobových interiérů i hluk strojoven a dokonce se můžete dotknout originálního kusu osudného ledovce, který tuto tragedii způsobil.

Titanic vyplouvá vstříc svému osudu.
Zobrazit fotogalerii (11)

Máte možnost zažít tak neopakovatelné chvíle, a i šanci pozvat svou lásku, partnera, nebo kamaráda k poznání kusu historie. Takže neváhejte. My tuto výstavu navštívíme též, a přineseme vám podrobnější informace s fotogalerií a spoustu zajímavých informací.

Čtěte a sledujte portál ČtiDoma.cz, a budete o všem informováni.

Příjemný a hluboký zážitek všem.