Spoření pro děti. Která jsou výhodná a jakým se raději vyhnout?

Kam dětem ukládat peníze?
 

Ukládat peníze pro děti je určitě správným rozhodnutím. Můžete z nich například uhradit náklady na pozdější studium. Proto čím dřív začnete spořit, tím lépe.

 Kolik byste měli dítěti spořit, záleží na rozpočtu rodiny. Než se však rozhodnete, kde svému dítku budete peníze ukládat, měli byste si zjistit, která spoření jsou výhodná a která už méně. V lepším případě se můžete obrátit na finančního poradce, který vám s výběrem pomůže. „Obecně se dá říct, že často se pro děti využívá stavební spoření. Toto má však jedno úskalí. Úspory na " stavebku" se stanou v osmnácti letech majetkem dítěte, a jestli se dítě rozhodne ho zrušit, vybrat hotovost a za našetřené peníze uspořádat velkou párty nebo si koupit silnou motorku, rodiče nic nezmohou. Proto doporučuji spořit pro děti tak, aby rodič mohl rozhodovat, jak budou peníze proinvestovány, říká finanční poradce Pavel Dymák. „Stavební spoření se hodí pro konzervativní rodiče, vklady jsou pojištěny a stát tento produkt podporuje. Protože je koncipováno na cyklus 6 let, žádné velké výnosy, i po započtení státní podpory v dlouhodobém horizontu, ale nemůžeme očekávat,“ dodává.

Často se také využívá kombinace spoření s pojištěním, ale je tou nejdražší možnou formou spoření na finančním trhu. Smlouvu prodražují takzvané počáteční náklady. Minimálně dva roky veškeré vložené prostředky jdou na vrub pojišťovny, spořící složka se začne vytvářet po 3 letech, podléhá ale i nadále řadě poplatků.  Pokud budete chtít pojistnou smlouvu ukončit předčasně, vždy pojišťovna použije sankci za předčasné ukončení smlouvy.

Oblíbené jsou i takzvané garantované produkty. Pojišťovny tomuto vyšly vstříc garantovanou úrokovou sazbou. Ta je obvykle tak nízká, že nepokryje ani poplatky, takže naspořené peníze reálně ztrácejí na hodnotě.

Pokud začnete odkládat peníze pro dítě odmalička, je tu dostatek času pro pravidelnou investici i v dynamičtější strategii. Ta ale není vhodná, pokud jste konzervativní, je to investice a ta je vždy spojena s větším či menším investičním rizikem. Ale je velký předpoklad, že takto investované peníze budou zhodnoceny více než na stavebním spoření.

Při uzavírání jakékoli smlouvy se nezapomeňte seznámit s obchodními podmínkami, možnostmi ukončení smlouvy či případnými sankcemi.

 

Klíčová slova: