Petra Navanita: Kranio je pro děti skvělou ozdravnou metodou

Kranio s dětmi probíhá i formou hry
 

Žije v Úvalech u Prahy, je maminkou dvou malých dětí a metoda léčení hlubokým klidem ji změnila život. O kraniosakrální biodynamice, která pomáhá dětem, jsme si povídali s Petrou Navanitou Levou.

Co nebo kdo vás přivedlo ke kraniosakrální biodynamice?

Své první ošetření kraniosakrální biodynamikou jsem vyhledala, když jsem zpracovávala silné emoční téma, související s mým časným dětstvím.  Již po prvním ošetření jsem byla tak nadšena jemností, hloubkou a účinností této metody, že jsem vstoupila do dvouletého výcviku pro praktikanty. To zcela změnilo můj život nejen pracovní, ale i soukromý. Jeho součástí se staly kvality zdraví, hlubokého klidu a důvěry v život, o které se teď mohu dělit se svými klienty.

Jak byste tuto metodu stručně charakterizovala?

Kraniosakrální biodynamika je velmi jemnou, ale účinnou metodou, která podporuje vnitřní moudrost těla a jeho schopnost znovunalezení rovnováhy a zdraví. Česky by se dala nazvat uzdravování hlubokým klidem. Pracuje nejen s tělem, ale i psychikou člověka. Prostřednictvím jemného doteku, pozornosti a vlastního hlubokého klidu aktivuje a posiluje ozdravné procesy v těle klienta.  

Jak může kranio pomoci dětem?

Pro děti je kranio skvělou příležitostí pro vnímání jejich těla, jeho fungování a hranic. Je to možnost, jak mohou harmonizovat své tělo a psychiku, pokud mají nějaké obtíže či omezení. Je-li to třeba, podporuje se u dětí v rámci ošetření i sebedůvěra a také jejich vztah s rodiči. Tato metoda umožňuje pracovat s případnými obtížemi již v zárodku a předejít zhoršování situace do budoucna. Pokud má dítě závažné zdravotní potíže, kranio doplní a podpoří léčbu klasickou či východní medicínou, příp. eliminuje vedlejší účinky razantnější léčby.

Jak ošetření dětí probíhá?

Ošetření dětí probíhá zpravidla zcela odlišně, než u dospělých. Zatímco dospělý je ošetřován cca 60 minut vleže na lehátku, u malého dítěte je toto naprosto nereálné. Ošetření dětí je zpravidla podstatně kratší, neboť jsou mnohem otevřenější, citlivější a jdou velmi rychle k podstatě. Dítě je většinou na sezení doprovázeno jedním z rodičů, někdy i svým sourozencem. U miminek probíhá ošetření nejčastěji v náruči rodiče. U malých dětí, které se již pohybují samostatně, probíhá péče v rámci hry - ošetřující si s dítětem hraje, následuje jej v pohybu a zároveň na něj přikládá ruce, nebo pracuje i bez kontaktu s tělem. Větší děti již mohou ležet na lehátku a poslouchat pohádku. U adolescentů již ošetření probíhá stejně jako u dospělých.

S jakými potížemi za vámi maminky s dětmi nejčastěji přicházejí?

Pracuji s dětmi všeho věku - od  miminek v děloze, novorozenců až po dospívající.  S měnícím se věkem se liší i témata zadání. V době těhotenství je to spíše práce s maminkou, jejími fyzickými obtížemi, emocemi, pocity strachu z porodu či mateřství, neboť to velmi silně ovlivňuje i emoční a fyzickou pohodu dítěte.  U novorozence jde nejčastěji o regeneraci po porodu, zejména pokud se v průběhu objevila nějaká komplikace, medikace nebo přišel na svět předčasně či císařským řezem. Zároveň se v těchto případech věnuji vždy i mamince.

Kranio dítě velmi dobře podpoří i při kolikách, poruchách spánku či v přechodu do nové vývojové fáze - pohybové (plazení, lezení, chození apod.) i psychické (např. rozvoje řeči). Je vhodnou posilou i v jiných důležitých životních okamžicích jako je stěhování, vstup do školky, školy či narození sourozence. Výrazný je i vliv na regeneraci po úrazech, operacích, narkózách. Také v obdobích intenzivního růstu či počínajících růstových problémech (např. skolióza).

Kraniosakrální biodynamika nemá téměř žádné kontraindikace - další její možné oblasti působení lze nalézt na www.navanita.cz/kraniosakralni-biodynamika/oblasti-pusobeni/.