Jak miminko chránit před horkem?

V horkých letních dnech se nebojme miminka svléknout
 

Ve vedrech bychom měli být na naše nejmenší zvlášť opatrní a snažit se jim zajistit jistý komfort. Co všechno můžete udělat pro to, aby miminko i vysoké teploty dobře snášelo?

„Miminka ještě nemají vyvinutou termoregulaci a tak se špatně přizpůsobují nízkým a vysokým venkovním teplotám,“ říká dětská lékařka MUDr. Zina Vejvodová, která maminkám radí, jak miminkům v horkých dnech zajistit pohodu.

Na procházku jen ráno nebo večer

Procházky raději nechte na ráno a večer. Pokud jdete s miminkem ven, tak nikdy ne mezi 11 a 16 hodinou, volte raději ještě pozdější hodinu. I tak ale dbejte na to, aby bylo miminko vždy ve stínu. Dítě nezapomeňte natřít krémem s vysokým UV faktorem. Na trhu jsou krémy pro děti od narození.

Nezapomeňte: Dítě do tří let by nemělo být vůbec vystaveno přímému slunci.

Nezapomínejte na tekutiny

Dbejte na dostatečný přísun tekutin. I když plně kojíte a jsou velká vedra, můžete miminku dát pít kojeneckou vodu či neslazený dětský čaj.

Oblékejte málo a ochlazujte

Aby se miminko nepotilo nebo dokonce se mu neudělali potníčky, oblékejte jej do lehkých bavlněných oblečků či jej nechte i chvilku nahaté.

Pro ještě větší pohodu mimi ve velkých vedrech, které jsou jako ty současné, mu můžete vlažnou žínkou opláchnout nožičky a ručičky. Děti od půl roku můžete koupat ve vaničce nebo dětském bazénku.

 

 

 

Klíčová slova: