Také vám nabízeli bankovní účet pro dítě od narození? Mít ho či nemít?

Osobní účet dětem zřizujte ve chvíli, kdy budou schopné jej samy obsluhovat
 

Většina velkých bank nabízí takzvaná dětská konta. Poslouží dobře ke spoření? Nebo jsou určena pro rychlý obrat peněz a vy i děti na nich tratíte?

U příležitosti vítání občánků jsme dostali od města 1000 Kč. Ovšem ty byly uloženy na bankovním kontě, které bylo mému čtyřměsíčnímu synovi zřízeno. Bankovní úřednice mi vysvětlila, jaké má dětské konto výhody – je vedeno zdarma, možnost ukládání peněz dítěti. Sama sobě jsem tenkrát položila otázku: Opravdu můj syn nyní potřebuje osobní účet?

Nejdřív kasička, pak konto

„Nemyslím si, že by děti měly mít své bankovní konto zřízené od narození. K tomu bych přistoupil až tak na druhém stupni základní školy,“ říká finančník Ing. Vladimír Kos. „To, že má větší dítě osobní účet, jej učíme další samostatnosti a hospodaření s penězi i obsluze pomocí elektronických prostředků. Pro malé děti je vhodná kasička, pokud se bavíme o penězích, které mají sloužit dětem nyní a nemají se stát předmětem dlouhodobějšího spoření,“ říká Kos.

Čtěte také: Spoření pro děti. Jaká jsou výhodná a která méně

Na osobním kontu peníze nezhodnotíte

Zásadní chybou je na takové dětské konto dítěti spořit. Tyto účty jsou určeny pro rychlý obrat, jejich úročení je nízké a navíc jsou zdaňovány. „Pokud chtějí rodiče dítěti spořit, měly by využít jiných produktů. Kromě stavebního spoření, které má své nevýhody, jsou velice výhodným produktem podílové investiční fondy,“ vysvětluje Vladimír Kos. „Ty sice nemohou být psány na nezletilé, nicméně není problém, aby je napsal na sebe jeden z rodičů,“ doplňuje.  Je jasné, že každý se ve finančních produktech nemusí úplně orientovat, proto je dobré, než začnete pro své děti zřizovat jakékoliv finanční produkty, poradit se s odborníkem, který nabídne nejlepší řešení.

Klíčová slova: