Co dát pít a jíst dětem ve vedrech

Nic není nemožné, když se chce
 

Pít a ochlazovat. To jsou dvě základní pravidla pro horké dny, které právě zažíváme. Které tekutiny jsou pro děti nejvhodnější a jaká strava je ochladí?

V horkých dnech se snaží lidský organismus ochlazovat, což se projevuje pocením. To má za následek větší ztrátu vody v těle, proto je v prvé řadě nutné dbát na dostatečný přísun tekutin.

Pít a zase pít

Mnoho odborníků z řad lékařů a nutričních specialistů vám řekne, že je pro děti nejvhodnější voda – zvlášť pro ty nejmenší (do jednoho roku kojenecká, poté stolní voda či z kohoutku). Existují však zdravé varianty, jak dětem pitný režim zpestřit a ještě do nich dostat vitamíny. Například můžete do vody přidat čerstvé ovoce či šťávu z něj. Dalším tipem je rozmixované ovoce či kombinace zeleniny a ovoce.

Čtete také: Jak ochránit miminko ve vedru

Tip na nápoj a svačinu v jednom pro mrňata

Tenhle recept bude dětem určitě chutnat a kromě toho, že do nich dostanete potraviny s vitamíny, které je ochladí a zároveň hydratují, je v horkých dnech i zasytí. Tak máte pro ně vyřešenou i svačinku.

  • ½  okurky
  • Kousek vodního melouna
  • 1 broskev

Okurku oloupete, nakrájíte na kostky, meloun zbavíte peciček, broskev oloupete a nakrájíte na kostky. Vše rozmixujete – případně můžete dle potřeby rozředit troškou vody. Nalijete do skleničky, dáte k tmu prckovi brčko a věřte, že spokojenost bude na obou stranách. Fantazii kombinací se rozhodně meze nekladou – nebojte se kombinovat ovoce se zeleninou.

Měli byste také vědět, že každý jedinec by měl vypít 3-4 dcl vody na každých 10kg váhy

A co hlavní jídlo?

V horkých dnech děti nebudou mít příliš velkou chuť k jídlu, proto je do jídla nenuťte a hlavně se vyhněte tomu podávat jim těžké pokrmy. Nejlepší variantou je zeleninový salát, který můžete připravit s kouskem libového masa či ryby.

Čtěte také: Jak naučit děti jíst zdravě

Potraviny, které umí ochladit

Kromě zmrzliny, kterou u těch větší můžete sem tam také do jídelníčku zařadit - pokud nebude tučná a přeslazená, existují potraviny, které v horku mohou trochu pomoci organismus ochladit. Mezi ně patří zelenina, ovoce, brambory či mléčné výrobky.

Máte osvědčený recept na letní jídlo pro naše malé miláčky? Podělte se snámi.

Klíčová slova: