Je dobré dítě na příchod sourozence připravit? Jak to vidí psycholog?

Příchodem dalšího dítěte do rodiny byste neměli zapomínat na výjimečnost toho staršího
freeimages.com
Příchodem dalšího dítěte do rodiny byste neměli zapomínat na výjimečnost toho staršího

Čekáte druhé dítě a nevíte, jestli a jak na to svého prvorozené připravit? Přečtěte si, jaký má na to názor psycholožka PhDr. Ilona Špaňhelová, i jak to vidí maminky.

reklama

 „Pro rodiče navrhuji starší dítě na příchod sourozence připravit. V každém jeho věku. I pokud je malé a nedokáže ještě například mluvit – vnímá jinakost mámy a situací. Mamince rostě bříško, je někdy méně akční, unavenější,“ říká psycholožka Ilona Špaňhelová, která dále doporučuje:

Připravujte se na miminko společně

Je důležité se starším dítětem mluvit o tom, že bude mít bratříčka či sestřičku. Ukazujte mu bříško, a pokud miminko kope, položte mu na něj jeho ruku, aby miminko pocítilo. Vezměte ho s sebou na ultrazvuk, aby ho vidělo. Chystejte s ním výbavičku, postýlku… .Také je dobré, jít se starším dítětem na návštěvu, kde už miminko mají, aby vnímalo, kdo že se mu to narodí do rodiny.

Zkušenosti maminek s příchodem dalšího dítěte si můžete přečíst zde.

Věnujte pozornost i staršímu dítěti

Na druhou stranu doporučuji nezapomenout na to mu také ukázat jeho fotku z ultrazvuku. Říkat mu, jak se na něj rodiče těšili, co všechno mu chystali, jaké to bylo, když bylo ono v bříšku. Vše přiměřeně věku a okolnostem.

Když se další miminko narodí, nezapomínejte na výjimečnost staršího sourozence. I maminka by si měla najít čas jen pro něj. Například jděte jen s ním na nákup či na hřiště. Užívejte si i toto starší dítě, a pokud už umí mluvit – zeptejte se ho, jaké to pro něj je mít sourozence.  Když k vám přijde návštěva, požádejte jí, aby se napřed zajímaly o staršího sourozence a požádali ho, aby jim šel ukázat miminko. Mějte na paměti, že starší sourozenec vše více vnímá a proto je důležité myslet na něj jako důležitějšího v kontaktu a zájmu.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/je-dobre-dite-na-prichod-sourozence-pripravit-jak-to-vidi-psycholog-15377
reklama
#děti #výchova #sourozenci

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.