Kroužky musí děti především bavit. Kdy s nimi začít a podle čeho vybírat?

U aktivit nejmenších dětí volte takové, které vedou kvalifikovaní lektoři například fyzioterapeuti
 

Anička bude mít celý týden vyplněný mimoškolními aktivitami, Matějovi jsou sice čtyři, ale zvládá tři kroužky týdně. Je fajn, když mají děti hodně aktivit, ale...

Mnoho rodičů dbá na to, aby jejich děti měly volný čas naplněný, ale zároveň by měli dát pozor na to, aby děti zbytečně nepřetěžovali a mimoškolní aktivity se pro ně nestaly spíše nudnou povinností. „V prvé řadě je dobré si uvědomit, že každé dítě je jiné, je to osobnost stejně jako my a každého baví také něco jiného. Dítěti je potřeba naslouchat a snažit se porozumět (a to i nemluvněti),“ říká magistra Veronika Kropáčková z Jurta klubu, z. s. v Běchovicích.

Kdy začít a s čím

Ideální čas, kdy začít s nějakou aktivitou by měla maminka poznat. Ale když si nejste jistí, vyzkoušejte, zda je pro vás a vaše dítě ten či onen kroužek, ten pravý. „My jsme s dcerou chodily již od 6 měsíců, jelikož nebyl žádný kroužek pro tak malé děti v okolí otevřen, přidaly jsme se ke starším a také to splnilo naše očekávání. Doporučuji vybírat u nejmenších dětí kvalifikované lektorky například fyzioterapeuty, u nich získáte tipy a rady i na doma. Dále bych kladla důraz na rozvoj jemné motoriky, fantazie a měl by tam být i silně zastoupen prvek zábavy. Děti kroužek musí bavit a měly by na něj chodit s chutí,“ doplňuje Veronika Kropáčková.


Vybírejte podle sebe, ale i dítěte

Podle Kropáčkové je nejdůležitější, jak se dítě na kroužku cítí a zda souzní s lektorkou. Intenzita kroužků je individuální, nicméně i tady je dobré se řídit tím, že méně je někdy více.

„Když už je dítko přetažené z neustálého přejíždění z kroužku na kroužek, pak už to asi příliš zábava nebude,“ domnívá se magistra Kropáčková, která doporučuje začít jedním kroužkem za týden, u starších dětí to už mohou být klidně dva až tři, ale zase - záleží na povaze dítěte i charakteru vybraných kroužků.

Inspirace: kroužky pro děti 3-6 let

V Jurta klubu například nabízí pro menší děti:

  • angličtinu hravou formou
  • taneční přípravku
  • pilates
  • jógu
  • zpívánky s kytarou
  • keramickou dílnu s výtvarkou
  • cvičení dětí - správné držení těla s fyzioterapeutkou
  • cvičení s batolátky s fyzioterapeutkou.