Zařizujeme pro děti: pokoj pro školáka

Zobrazit fotogalerii (6)
 

Co bude školák v pokoji potřebovat? Jaký pořídit stůl a vhodnou židli? Přinášíme vám několik tipů na útulný a funkční místnost pro vaši ratolest.

Pokoj pro školáka je v podstatě malý byt v jednom pokoji. Malý student musí mít kvalitní postel s matrací pro zdravý spánek, pracovní stůl a židli na přípravu do školy, úložný prostor pro oblečení, knihy a hračky a v ideálním případě ještě alespoň kus půdorysné plochy určené pro hru. 

Stůl a židle                                                                                                      

Výběr pracovního stolu souvisí s prostorem a samozřejmě také rostoucími potřebami dětí. Pokud se perete s prostorem, doporučujeme stůl nechat vyrobit na míru, tak abyste prostor co nejlépe využili (výklenky ve stěnách, zkosené stropy, rohy, apod.). Pamatujte na dostatečně velkou pracovní plochu, aby si školák/ student mohl kolem sebe rozložit sešity, knihy, do budoucna měl místo na počítač či notebook a psací, kreslící či rýsovací potřeby měl na dosah. V případě, že skutečně necháváte stůl vyrobit na míru, zvažte podnoží, u kterého bude možné nastavit výšku pracovní desky a možná i možnost náklonu (např. pro kreslení a výtvarné práce). Stůl by podle Martina Děkanovského z mochovského Vestavstylu, měl být umístěn pod oknem s průchodem mezi topením a stolem. Důležitý je přístup světla. Máte-li doma praváka, potřebuje světlo z levé strany a naopak. Co se týká židle, určitě si zaplaťte kvalitu. Rostoucí ergonomická židle na kolečkách s nastavitelnými područkami je ideální volbou.

I materiál hraje roli

„Co se materiálů týká, možností je nepřeberné množství. Nejčastěji se používá lamino v dekorech dřeva nebo neutrálních barvách (bílé, šedé, béžové). Nicméně stůl můžete mít i dýhovaný, masivní, podnoží dřevěné, nerez, záleží jen na vás. Co naopak určitě nedoporučujeme je sklo. Skleněné stoly jsou sice velmi efektní, ale špatně se udržují a pro dlouhodobější práci jsou studené,“ radí Martin Děkanovský, jednatel a majitele Vestavstylu, s.r.o. v Mochově.

Čtěte také: Jak vyřešit prostor v malém pokoji

Jak rozmístit nábytek?

Odpočinková zóna (postel musí být zvlášť), pokud vám po rozmístění nábytku nezbyde téměř žádná půdorysná plocha, zkuste zvážit peřiňák, aby si dítko mohlo každé ráno zastlat postýlku a její plochu využít ke hře. Abyste spací kout oddělili od zbytku pokoje, je možné na něj navázat systémem poliček a vytvořit tak příčku. Skříně na oblečení je ideální umístit mimo pokoj, pokud to ale není možné, umístěte je spolu s poličkami na hračky a knihy a vším, co potřebujete uložit pouze na jednu stěnu.

Odkdy umístit do pokoje pc

PC nebo možná raději notebook bychom doporučili dětem umístit do pokoje až v okamžiku, kdy jej budou i ony samy používat k práci – naučí se na něm hledat si informace k výuce do školy, budou na něm vytvářet své malé projekty, to je ale na zvážení rodičů.

Každopádně už při plánovaní pracovního stolu přemýšlejte o poličce na klávesnici umístěnou pod úrovní pracovní desky, případně skříňkou na počítač, plánujete-li klasický, či stupínku pro umístění separé monitoru.