Opravdu se mají maminky bát rodit na Vinohradech?

Skutečně je péče o maminky v českých porodnicích plná chemie a neosobního přístupu?
 

Nedávno ČT2 uveřejnila dokument režisérky Eriky Hníkové Pět zrození, který měl ukázat, jak je na tom české porodnictví. Natáčelo se ve vinohradské porodnici a nutno říct, že obrázek to byl nelichotivý… Otázkou zůstává, zda není pouhým subjektivním pohledem jednotlivce.

Dokument poukazoval na to, jak je s rodičkami špatně zacházeno, jak necitlivý je přístup porodníků, jak jsou maminkám podávány zbytečně léky. Namísto toho, aby se rodiče radovali z narození zdravého potomka, jste mohli sledovat jejich zděšení z přístupu porodnice.

Péče byla nadstandardní

Ve Vinohradské porodnici rodila maminka Michala z Dolních Počernic, která nám ještě před odvysíláním tohoto dokumentu poskytla svoji zkušenost. Ta v této porodnici rodila své druhé dítě, první povila o pět let dříve v motolské porodnici. Tudíž mohla srovnávat. Z přístupu lékařů a asistentek byla nadšená. I když se dožadovala epidurálu nebyl jí podán, aby porod zbytečně nezbrzdil. Navíc ocenila i práci pediatra, který rychle odhalil u narozeného syna infekce, a okamžitě mu byla poskytnuta intenzivní péče. Její celou zkušenost si můžete přečíst zde.

Proč?

Michala tento dokument zhlédla a nemohla uvěřit tomu, co viděla. „Podle mě je to tendenční, neobjektivní a podporující domácí porody. Byla jsem z toho dokumentu úplně v šoku. Já jsem tam rodila v září 2015 a opravdu ta péče tam byla naprosto bezvadná,“ svěřila nám maminka. Já si myslím, že si paní režisérka předem udělala scénář, o čem bude točit a takto i natočila,“ říká Michala.

Čtěte také: Porodnice v Hořovicích. Jakou péči maminkám nabízí?

Jak ji hodnotí ostatní maminky

Protože názor jednotlivce je stále jen jeden názor, nedalo mi to. Pátrala jsem po dalších referencích na tuto porodnici. A byla jsem překvapena, kolik maminek v nejrůznějších diskusních fórech Vinohrady chválí. Nejčastěji se objevují superlativy stran péče, která je podle rodiček profesionální i lidská. Často také zmiňují komorní atmosféru a příjemné nově zrekonstruované prostory.

Jak to vidí režisérka

V rozhovoru Erika Hníková, který poskytla pro Ona Dnes, režisérka zmiňuje i to, že si za přístup v porodnicích můžeme sami. Málo se ptáme – skvělou ukázkou byl právě čekající tatínek, jehož žena právě podstupovala císařský řez. Nevěděl, co se s ní děje, ale místo toho, aby se ptal, odevzdaně čekal. Hníkové šlo také o to, aby ukázala, že porodnice by měly být místem intimním s lidským přístupem. Nicméně jistou dávku vykonstruovanosti zkušený divák vypozoroval.

Co na to porodnice

Ačkoliv porodnice vyšla natáčení maximálně vstříc (zmiňuje to jak režisérka, tak i porodnice), nakonec se cítí poškozena. Ředitelka nemocnice Královské Vinohrady píše po odvysílání dokumentu otevřený dopis řediteli ČT. V něm mimo jiné ředitelka píše, že informace v dokumentu jsou dehonestující nejen vůči nemocnici, ale i personálu porodnice a jejich náročné a obětavé práci. Podle ředitelky nemocnice nešlo režisérce o to vyvolat bouřlivou diskuzi nad stavem českého porodnictví, na což se autoři odvolávají, nýbrž o nekritický a zcela účelový subjektivní pohled ignorující znalost dat, skutečných potřeb maminek, novorozenců a otců. Celé znění otevřeného dopisu si můžete přečíst v přiloženém dokumentu.

 

Stáhněte siVelikost
PDF icon otevreny_dopis_generalnimu_rediteli_ct.pdf343.98 KB