Projekt Společně pomůže maminkám se zdravým životním stylem

Do projektu se zapojila i v současné době těhotná herečka Sandra Nováková
 

Tápete vtom, jak se v těhotenství stravovat?  Potřebujete poradit s hubnutím po porodu? Až do června 2016 máte možnost získat v rámci nového projektu rady a tipy od odborníků…

 „Je známo, že jsou maminky v době těhotenství a po porodu zvláště vnímavé a ochotnější
ke změnám v životním stylu tím správným směrem. Přitom v tomto životním období ovlivňují svým chováním nejen své vlastní zdraví, ale také zdraví svých dětí. A právě zásady správné výživy a životního stylu budou maminkám od listopadu 2015 do června 2016 představovat odborníci nejrůznějších profesí“, říká nutriční terapeutka Mgr. Jitka Tomešová z pražské Thomayerovy nemocnice. Nový pilotní projekt Společně se bude významně soustředit i na maminky ze sociálně znevýhodněných skupin. Právě ty podle nutriční terapeutky Tomešové mají horší přístup ke zdravějším a kvalitnějším potravinám, ale i k informacím o zdravé výživě a životním stylu.

V čem Společně pomůže

Během společných i individuálních setkání, nakupování a vaření s nutričními terapeuty budou mít maminky možnost se seznámit s tím, co a proč je vhodné konzumovat, jak zajistit miminku i sobě dostatek bílkovin, nenasycených mastných kyselin, či proč jsou právě v tomto životním období důležité některé vitamíny a minerální látky.

Mohlo by vás zajímat: 6 rad pro bezproblémové kojení

Hýbejte se

Mnohé maminky se domnívají, že v těhotenství jsou pohybové aktivity spíše rizikové. A po porodu na cvičení často zapomínají. Projekt chce ukázat i to, že to jde i v těchto období. „Jedná se o nejbezpečnější, nejlepší, nejlevnější a člověku nejpřirozenější prostředek pro prevenci většiny dnešních civilizačních onemocnění.“ Odbornice dodává, že pohybu se nemusejí vzdávat ani maminky po porodu: „Po narození dítěte je pohyb nedílnou součástí životního stylu, vedoucí k optimalizaci změn, které vznikly v těhotenství, po porodu a v šestinedělí. Navrací ženu zpět do pracovní schopnosti a do plného zdraví.“

Čtěte také: O projektu FitMami - cvičení s kočárky

Jak být při tom

V současné době se mohou zapojit maminky z Prahy a jeho okolí.

Přehled nejbližších aktivit projektu Společně

  • Od 10. 12. 2015 - Individuální výživové poradenství s nutriční terapeutkou Lucií Houfkovou (Každý čtvrtek od 14.30 do 17.30 hodin je možné navštívit poradnu Thomayerovy nemocnice na pavilonu G4. Na konzultace se můžete objednávat na telefonním čísle 731 715 947)
  • 15. 12. 2015 Praha - Zdravé nakupování s nutriční terapeutkou Margaretou Iliopulosovou
  • 15. 12. 2015 –Cvičení s fitness instruktorkou Ivanou Chalupeckou

Další informace získáte na www.together-project.eu/cs.

O projektu Společně

Praha se připojila k Manchesteru, Odense a Koldingu, Varně a Murcii, aby v rámci grantového projektu zadaného Evropskou komisí podporovala správnou výživu a životní styl v době těhotenství a po porodu. Pilotním projektem chce Praha, stejně jako ostatní města ve svých zemích, inspirovat další česká města k připojení a zavedení aktivit podobného charakteru v budoucnosti. Mezi partnery Společně v Praze jsou Thomayerova nemocnice, Městské části Praha 4 a Praha 5, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Nadace 1000 dní pro život, Nadace Albert, Zdravá 5, Sekce Výživy a nutriční péče České asociace sester, Laktační liga, občanské sdružení Lékořice,  Gona, s. r. o., iniciativa Česko se hýbe, Mateřské centrum Balónek, Fastrackids. Podporu projektu Společně vyjádřily také v současné době těhotné herečka Sandra Nováková a akrobatická lyžařka a medailistka Nikola Sudová. 

 

Klíčová slova: