Bordel "v bytě", zdravé dítě. Jak se na to dívá maminka z vesnice a maminka z města?

Zdravá špína městským dětem chybí.
 

Je dokázáno, že děti žijící na vesnicích jsou daleko méně nemocné, než děti z města. Řekli byste, že je to vlivem smogu? Omyl! Můžou za to přehnaná hygienická opatření.  

Naše babičky znaly pojem "zdravá špína". A právě to je přesně to, co dětem z města chybí. Děti vyrůstající na vesnici přicházejí denně do styku s daleko větším počtem alergenů a nečistot, proti kterým si musí vytvořit obranné látky. A to prý až trojnásobně oproti dětem z města. 

Omezené možnosti

Je to samozřejmě předurčeno stylem života. Maminky na vesnicích mají možnost "vypouštět" děti na dvorek a na zahradu, které pochytají aspoň základní výbavu bacilů. A pak samozřejmě se tolik nebojí je nechávat hrát si venku v okolí, protože je tu jednak menší provoz, nižší míra kriminality a lidé se většinou všichni znají, takže se vždycy najde "oko", které na dovádějící děti dohlédne. I když s každým rokem prý tento trend lehce slábne. "Já například měla celé dětství umazané ruce od bláta a díry na kolenou," říká maminka Jitka z Hostivic. "Své děti nechávám venku, co to jde a když ochutnají nějaký klacek nebo cokoli jiného, co si vyberou na zemi, nevadí mi to. Cítím ale, že čím více maminek se sem na vesnici přistěhovává, tím více se sem vnášejí přehnaná hygienická městská pravidla," dodává. 

Jsou dětská hřiště opravdu jen pro děti?

Špinavá hřiště

Oproti maminkám z vesnic musí maminky z měst každodenně řešit, kam s dětmi vůbec jít. Jsou tu samozřejmě tisíce hřišť, ale bohužel nepatří jen dětem. "Když kolikrát vidím, kdo sedí na lavičkách po setmění - puberťáci s flaškou, bezdomovci - nutí mne to neustále nosit při sobě desinfekční gel a dítěm za dobu hry několikrát utřít ruce a někdy i samotná madla houpadel," říká Tereza, která žije na Náměstí bratří Synků v Praze. 

Čtěte také: Stáhněte si do mobilu aneb Top aplikace pro maminky 

 

Žádné drastické úklidy

Vedle toho hraje zde hraje roli i způsob uklízení. Větší míra hygienických uklízeních prostředků, které hubí skoro všechny bakterie také nejsou dobře. Sami lékaři varují například před používáním vysoce chlorovaných čističů. Problém je, že vylučovaný chloroform je toxický a leptá pak dýchací ústrojí dětí. Právě tyto čističe mají ale ve městech největší prodeje. "Uklízím chlorovými prostředky. Když už je špína všude okolo, potřebuji mít pocit toho, že se dá jíst ze země aspoň doma," říká maminka Tereza. Maminky z vesnic ale používají chloru daleko méně. Jsou více nuceny chránit životní prostředí okolo sebe. "Naše stará zástavba má především čističky, někteří starší lidé ještě klasické jímky a to i třeba s trativodem. To vás pak samozřejmě nutí používat ekologičtější a méně drastické čističe, protože chlor hubí hodné bakterie a zařízení potom nefungují, jak mají," doplňuje Jitka. 

Čtěte také: Nemluví, ale může komunikovat. Naučte své nejmenší znakovat.